INFONET-468X60-BANNER

Radovi na rekonstrukciji Muzeja grada Beograda prema planu kreću u novembru

03.08.2021. | Beoinfo

Najavljen je tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, koji će biti raspisan sutra (04.08.2021). Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da je Beograd poslednji novi muzej dobio pre 56 godina i ocenio da je ovo veliki dan za Beograd. Dodao je da se ova zgrada ne gradi iz početka, ali da suštinski nikada nije imala muzejsku namenu, tako da je reč o novom muzeju. Za završetak ovog posla, trebaće dve i po do tri godine, a okvirna procena vrednosti radova je 25 miliona evra.

Budući izgled Muzeja grada Beograda (Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste)

Na konferenciji za novinare govorili su i direktorka ovog muzeja Jelena Medaković, sekretar za kulturu Ivan Karl, a događaju je, između ostalih, prisustvovala i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Vesić je podsetio da je zgrada preuzeta od Ministarstva odbrane 2006. godine, te da se do 2014. ništa nije radilo. Tada je raspisan međunarodni tender i dobijeno je, kako je ocenio Vesić, sjajno rešenje.

- Osim što će muzej čuvati 8.000 godina naše istorije, sa oko 136.000 različitih predmeta, njegov značaj je u tome što će biti prvi moderan muzej u Beogradu, u smislu da je koncipiran tako da građani mogu čitav dan u njemu da provedu, što je inače praksa i u svetu. To će biti i svojevrsna polularizacija muzeja, na šta sam posebno ponosan. Biće najveći srpski muzej na skoro 18.000 kvadratnih metara, veći i od Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, odnosno kao četvrtina Luvra. Ovo će biti osnovna zgrada sa glavnom postavkom, a svi ostali muzeji i legati ostaju u njegovom sastavu. Sutrašnji dan je s namerom izabran, jer je 4. avgusta 1551. godine objavljeno beogradsko četvorojevanđelje - kazao je Vesić.

Izražavajući nadu da će u naredna dva do tri meseca biti određen izvođač, zamenik gradonačelnika objasnio je predstojeću proceduru i podvukao da su uslovi za izvođača veoma teški zato što neće moći da se javi niko ko nije gradio ranije muzeje i ko nema iskustva u ovom poslu. Objekat je potpuno pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. U novembru bi trebalo da počnu radovi.

- Grad je obezbedio novac iz sopstvenog budžeta, nijedan dinar nismo dobili iz donacije. Ima nekih obećanja, ali videćemo. S obzirom na to da je reč o staroj zgradi, moguća su iznenađenja i videćemo koliko će sve trajati, ali nadamo se ne duže od onoga koliko je procenjeno - naglasio je Vesić, i dodao da će se u Muzej grada ulaziti iz Resavske ulice. Dvorište će biti posebno uređeno.

- Ovakvo dvorište nema nijedan muzej u našoj zemlju i u njemu će moći da se održavaju književne večeri, pozorišne predstave, biće i prostor za odmor, tako da će to biti poseban kulturni prostor. Muzej predstavlja vezu između dva objekta, starog koji se rekonstruiše i novog sa dvorišne strane. Oni će biti povezani i tako ćemo dobiti potpuno novi prostor. Tu će biti i nove sale za izložbe, konferencijska sala, multifunkcionalna sala, knjižara, kafe i svi drugi sadržaji koje imaju svi svetski poznati muzeji - rekao je Vesić, pozvavši sve kompanije koje smatraju sebe kompetentnim za gradnju da se prijave i kako bi Beograd dobio najveći srpski i gradski muzej.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;