INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mašina koja će sačuvati drveće bez stopiranja projekata

07.05.2021. | Beoinfo

Grad Beograd će u junu dobiti savremenu mašinu pomoću koje će drvo koje se nalazi na mestu izgradnje nekog infrastrukturnog objekta moći da bude kompletno izvađeno sa korenom i premešteno na drugu lokaciju, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

On je gostujući na TV Studio B rekao da se često dešava da neko drvo smeta prilikom izgradnje nekog objekta, iako je pravilo u gradu da se na jedno posečeno zasadi tri drveta.

- Smeta mi kada se iseče bilo koje drvo, pogotovo ako je zdravo, te sam od JKP Zelenilo – Beograd zatražio da kupe posebnu savremenu mašinu koja vadi kompletno drvo iz zemlje sa korenom i presađuje ga na drugo mesto, pa se na taj način ono i sačuva. Takvu mašinu će imati Beograd u junu i na taj način ćemo sačuvati svako drvo, a istovremeno nećemo zaustavljati projekte - rekao je Vesić, i dodao da se isplati svaki dinar koji je uložen u to da se sačuva svako drvo.

- Ako me pitate da li je jeftino, nije. Možda smo za taj novac mogli da kupimo neke druge mašine, ali mislim da kao grad treba da imamo takvu mašinu i to je bila moja odluka. Potreban novac smo obezbedili u budžetu - istakao je Vesić.

Naveo je da potpuno razume da su ljudi navikli na neko drvo koje je u njihovom okruženju raslo godinama, a zašto bi se ono poseklo ukoliko može da se presadi.

- Mislim da je to važna civilizacijska promena za Beograd. Ovakvu mašinu ima svega nekoliko gradova u svetu i mislim da će biti atrakcija kada budemo počeli da je koristimo. To će rešiti mnoge probleme kod same izgradnje nekih infrastrukturnih projekata jer će se drvo premestiti na mesto gde ne smeta i nastaviće da raste na drugom mestu - rekao je zamenik gradonačelnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
SSAB-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;