Ko ima pravo na subvencije za ugradnju nove stolarije?

16.04.2021. | N. D. V. | Blic

Vest da će država subvencionisati ugradnju nove stolarije i da bi se za prozore od 1.500 evra bespovratno moglo dobiti 750, kod stotina hiljada domaćinstava brzinom munje postavila je pitanje ko će to moći i da dobije subvenciju. Koji su to kriterijumi koji će biti ključni, da li će presudan biti kvalitet stolarije, starost nekretnine ili pak način grejanja?

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prvi, ali i jedini kriterijum je energetski pasoš. Reč je o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu. Primera radi, ako na dnevnoj sobi od 15 kvadrata imate balkonska vrata i dvokrilni prozor koji dihtuje tako da tokom cele zime morate i da ih "ušuškavate" peškirima i krpama, onda računajte da ste visoko korirani. Ako pritom imate i ulazna vrata koja ne dihtuju, pa promaja vuče čak i kada je sve zatvoreno, bićete još bolje pozicionirani.

Praktično, fokus pri dodeli subvencija za stolariju mogao bi da bude na objektima koji se kotiraju na nižim stepenicima energetske efikasnosti. Konkretno to bi bilo ispod takozvanog C razreda koji je na trećem mestu od ukupno 8. Praktično na listi prioriteta bili bi sledeći razredi D, F I G, dok se A i B, pa i C ne bi uzimali za prioritete.

Važna informacija je i da sva novogradnja mora da ispuni kriterijume C kategorije, dok se za postojeće objekte očekuje da se nakon rekonstruktivnih radova, njihov energetski razred poveća makar za 1.

- Energetska efikasnost meri se sa termalnim kamerama, i ono što su merenja do sada pokazala jeste da su glavni izvori gde se najviše gubi toplota upravo prozori, odnosno stolarija i staklo. Mi smo 2004. radili takva merenja i ispostavilo se da je oko milion i po objekata bilo zrelo za rekonstrukciju zbog nedovoljne energetske efikasnosti - rekao je Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije i dodao da je danas takvih objekata mnogo više od milion i po. Rodić je naveo i primer da je takvih stanova najviše na novobeogradskoj opštini.

Kao dobar primer naveo je naselje Vojvode Stepe u Beogradu, gde je primeni primenom propisa u oblasti energetske efikasnosti, građanima prepolovljen trošak grejanja.

- I ovaj projekat koji sada država radi je izuzetno dobar. Osim što će koristi doneti građanima, oživeće i privredu jer je značajno dodatno uposliti i veliki deo privrede - rekao je Rodić.

Energetski pasoš izrađuje ovlašćena organizacija na osnovu energetskog pregleda objekta i izrađenog Elaborata energetske efikasnosti. Po svemu sudeći to će raditi državne komisije, ali i komisije lokalnih samouprava kako je predviđeno novim zakonom o energetskoj efikasnosti.

Za izradu energetskog pasoša potreban je dokaz o vlasništvu nad nekretninom i relevantna projektna dokumentacija objekta.

Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nalazi se test energetske efikasnosti, koji se sastoji od 8 pitanja. U zavisnosti od toga koliko ste imali zaokruženih odgovora pod brojem 1, 2, 3, i 4 vaš objekat je svrstan u jednu od 4 kategorije. Najviše zaokruženih odgovora pod 1 objekat svrstava u energetski razred "C" ili više, što znači da se zadovoljavaju propisani standardi. Najviše zaokruženih pod 2 vas svrstava u razred "E" ili "D", pod 3 u razrede "F" ili "E", i najviše pod 4 vas svrstava u razred "G" ili najlošiji energetski razred.

U okviru rezultata testa se nalaze i predlozi građevinskih mera i načina kako da sanirate svoj objekat, ali kao što stoji u napomeni svrha testa je samo upoznavanje sa unapređenjem energetske efikasnosti. Precizni proračuni zavise od mnogo više faktora.

 
Share |

Komentari: 9

Jovana 12.05.2021 07.35.33

Gde mogu da se prijavim za promenu stolarije?

Marko 05.05.2021 07.44.44

Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo... išao sam na sajt opštine Valjevo, (kuća mi pripada toj opštini), i nema nigde ništa vezano za zamenu stolarije...

Vesna 04.05.2021 19.55.27

Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju kuca ne dihtuje, stara gradnja, prozori stari pomrznasmo i sada je hladno a ne zimi

Snežana 02.05.2021 15.00.51

Kako mogu da konkurisem za subvenciju, imam kucu u vlasnistvu, stolarija je sva propala, duva i leti a zimi da ne pricam. Pozzz.

Diana 24.04.2021 21.54.05

Kako mogu da se prijavim?

Drchekil 24.04.2021 08.40.08

Zašto samo za stolariju?? Ja sam to promenio o svom trošku prošle godine a treba da radim izolaciju a to niko ne pominje.

Katarina 18.04.2021 08.25.30

Kada i gde se moze konkurisati za subvencije,na testu je najvise odgovora pod 4. Hvala.

PERA 17.04.2021 17.21.07

Kada I gde mogu da konkurisem

Latinka 16.04.2021 19.17.43

Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto imam staru kuću stolarija je baš loša

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...