INFONET-468X60-BANNER

"Pančićev centar" od 2.000m²

24.02.2021. | I. Milovanović | eKapija

Projekat izgradnje "Pančićevog centra" u Botaničkoj bašti Jevremovac započet 90-ih godina prošlog veka, dobio je zeleno svetlo za nastavak. Uz sređivanje napuštene zgrade, koja je krajem prošle godine konačno legalizovana, Biološki fakultet dobio je i građevinsku dozvolu za dogradnju.

Projektovani izgled Pančićevog centra

Projektovani izgled "Pančićevog centra" (Foto: Biološki fakultet)

Kako je za eKapiju rekao prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta, u planu je da objekat po završetku ima oko 2.000m², a očekuje se da će za opremanje i završetak radova biti potrebno oko 2 mil EUR.

- Ovaj objekat počela je država da gradi još sredinom 90-ih i do sada je bio nelegalan. Uz sugestiju i nagoveštaj Ministarstva da će projekat moći da se završi, mi smo se tome posvetili. Skoro godinu dana trajao je proces legalizacije. Grad nam je izašao u susret, jer zaista je to bila jedna neobična situacija - nelegalni državni objekat u centru Beograda - kaže profesor Tomanović.

Dodaje da je projekat završen u arhitektonskom smislu, kao i da su nadležni upoznati sa time.

- Sada ostaje da vidimo kada i kako može da se finansira završetak - navodi naš sagovornik.

Na oko 2.000m² namenjenih posetiocima Botaničke bašte planirano je da budu smeštene laboratorije za decu talentovanu za biologiju i prirodne nauke, kao i Pančićeva zaostavština, koja do sada nije bila dostupna posetiocima.

- Planirano je da to bude Pančićev legat i da njegova svhra bude ekološka edukacija, što se sada smatra izuteno značajnim - kaže profesor Tomanović.

Predviđen je i prostor za amfiteatar sa 200 mesta i akustičnom izolacijom u kojem će moći da se održavaju predavanja, ali i koncerti, jer je Botanička bašta i kulturno dobro, a ne samo spomenik prirode.

Namera Biološkog fakulteta je i da se sačuvaju genetički, prirodni resursi naših autohtonih biljaka.

- Da to bude kao banka semena, za našu divlju jedinstvetnu floru. U bašti inače raste oko polovine biljnih vrsta koje žive u Srbiji, ali uz ogroman napor zaposlenih u bašti koja se nalazi u jednom od najzagađenijih delova grada - kaže Tomanović.

Josif Pančić bio je srpski lekar, botaničar i prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Botanička bašta u Beogradu je takođe bila njegova ideja.

Otkrio je novu vrstu četinara koja je po njemu nazvana Pančićeva omorika, a po njemu je nazvan i najviši vrh Kopaonika (Pančićev vrh) na kome se nalazi mauzolej sa njegovim posmrtnim ostacima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;