INFONET-468X60-BANNER

ArXellence 2: Impresivno učešće na ALUMILovom konkursu za novu Centralnu poslovnu zonu u Solunu

17.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

"ArXellence 2", međunarodni konkurs za arhitektonska rešenja u oganizaciji kompanije ALUMIL, uspešno je završen u novembru 2020. godine, dobivši velike pohvale od svetske arhitektonske zajednice. Tema konkursa bila je redizajn zapadne obale Soluna (Grčka), sa ciljem da se kreira nova Centralna poslovna zona grada, sa zgradama mešovite namene. Konkurs "ArXellence 2" podržan je od strane Međunarodne unije arhitekata (UIA), uz primenu UNESCO standarda za arhitektonske konkurse. 

Prva nagrada - The Lodge

Prva nagrada - The Lodge

- Učešće na  "ArXellence 2" premašilo je naša očekivanja: 1464 registracije, 90 zemalja i 173 projekta – predložena rešenja. Zbog ograničenja izazvanih situacijom sa COVID-19, evaluacija projekata provedena je online, putem interneta. Međunarodni žiri je detaljno ispitao svaki prijavljeni rad i dodelio 6 nagrada (uključujući novčane nagrade) i 4 jednaka, počasna priznanja za projekte koji su na osnovu odluke žirija zadovoljili zahteve UIA - rečeno je iz ALUMILa.

Online ceremonija dodele nagrada biće održana 23. februara 2021. godine. Tokom događaja, članovi nagrađenih timova govoriće o izazovima u dizajniranju s kojima su se suočili i inovativnim rešenjima koja su razvili. Takođe, zvanični Katalog projekata treba da bude objavljen u junu, pružajući razne korisne informacije o prijavljenim arhitektonskim rešenjima. I na kraju, u leto 2021. ako uslovi globalne zdravstvene krize to dozvole, u planu je da se organizuje Forum na koji će biti pozvani svi članovi međunarodnog komiteta da podele svoja mišljenja o takmičenju i komentarišu duh i ciljeve "ArXellence 2".

Prva nagrada - The Lodge

Druga nagrada - The Green Hub

Postojeći urbanistički plan pruža platformu za stvaranje nove Centralne poslovne zone na zapadnom gradskom području i unutar zone koja je u neposrednoj blizini lučkih objekata duž ulice 26. oktobra. ALUMIL je otvorio poziv međunarodnoj arhitektonskoj zajednici tražeći ideje u vezi s budućnošću ovog područja i njegovog ponovnog razvoja na osnovu dizajna modernih gradova. To je istorijsko područje Behtsinar, mesto gdje je u prošlosti bilo puno važnih industrijskih i objekata za rekreaciju, ali sada je u situaciji potpunog propadanja. Prepoznajući značaj lokacije za perspektivu urbanog razvoja, ALUMIL je odabrao ovu temu kako bi naglasio da je sada najbolje vreme za ponovno otvaranje pitanja revitalizacije ovog područja.

Najvažnija korist koju "ArXellence 2" donosi gradu jeste stvaranje platforme arhitektonskih predloga o ponovnom razvoju neiskorišćene zapadne obale. - Kao kompanija izjavljujemo svoju volju da podržimo svaki napor koji pomaže Solunu da se istakne kao moderna i vodeća metropola na području jugoistočne Evrope - dodali su iz ove kompanije.

Manifestaciju možete pratili putem prenosa uživo putem Facebooka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;