INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja prve linije metroa kreće krajem ove godine

18.01.2021. | Suzana Milošević | Novosti

Dugonajavljivani i očekivani kapitalni projekat počeće sa konkretnom realizacijom krajem ove godine, radovima na izgradnji prve faze prve linije metroa, od Železnika do Karaburme, duge 16,5 kilometara, koja bi trebalo da bude završena 2027. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zna se i da će Sporazum o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, Grada Beograda, kineske kompanije Power China i francuske kompanije Alstom biti potpisan u petak, 22. januara, a vredan je 581 milion evra. Od toga, 127 miliona namenjeno je unapređenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa. U poslednjim danima 2020. usvojen je i Plan detaljne regulacije za Makiško polje, gde će biti izgrađen budući depo metroa i gde bi radovi trebalo da počnu već krajem ove godine.

Kako, za Novosti, kaže Stanko Kantar, direktor JKP Beogradski metro i voz, važno je da Beograđani shvate da se prolazi ispod srca grada, da je priprema dve trećine posla i da je strpljenje važan element u ovakvo velikim projektima. Svaka greška, tvrdi, ovde se broji u desetinama ili stotinama miliona evra.

- Završena je prethodna studija izvodljivosti sa generalnim projektom za dve linije beogradskog metroa, a 31. jula 2020. potpisan je ugovor između francuskog Egisa i JKP Beogradski metro i voz i Sekretarijata za javni prevoz o izradi Studije izvodljivosti sa idejnim projektom i studijom zaštite životne sredine. Za to će nam biti potrebno 17 do 19 meseci. Posebno u okviru toga će se raditi idejni projekat Depoa, koji treba da bude završen za sedam (pet) meseci. Zato će se sa njegovom gradnjom početi ranije - priča Kantar.

Beogradski metro biće najsavremeniji, potpuno automatizovan, bez mašinovođe. Pri gradnji, koristiće se najsavremenije tunelske mašine - "krtice". Novina je da je stanica "Francuska" pomerena, pa će sada biti ispod Bajlonijeve pijace. Sama lokacija je atraktivnija, i skraćuje trasu metroa za 300 metara. Time će se izbeći novoizgrađeni objekti koji su fundirani na šipovima i udaljiće se trasa od Dunava, a ulazi se u povoljnije geološke slojeve tla za izgradnju.

Prva linija metroa povezaće Železnik i Mirijevo, biće duga 21,3 kilometra i imaće 23 stanice. Druga će povezati železničku stanicu Zemun i Mirijevo, biće duga 19,2 kilometra i imaće 20 stanica. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu. Kroz samu Studiju izvodljivosti radi se konceptualno rešenje treće linije da bi se opslužili delovi grada koji nisu pokriveni sa prve dve trase metroa i BG vozom. To su Banjica, Voždovac, deo Novog Beograda ka Surčinu, na kojoj bi trebalo da se nađu i Železnička stanica Centar (Prokop) i autobuska stanica u Bloku 42, koja se upravo gradi. Na osnovu generalnog projekta procenjuje se da će prva faza prve linije koštati 1,83 milijardi evra, ali će se to tačno znati po završetku idejnog projekta.

Procene su da će izgradnja metroa u Beogradu koštati oko 4,4 milijarde evra, kao i da će taj važan infrastrukturni projekat pogurati rast BDP.

Na proleće bi trebalo i da usledi raspisivanje javnog konkursa za arhitektonsko rešenje enterijera i eksterijera metro stanica na prvoj liniji.

Prema Planu generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, na površini će biti stanice Železnik, Ranžirna i Makiš. Plitke podzemne nalaziće se na dubini od 10 do 16 metara. Najdublja stanica, na 38 metara ispod zemlje, trebalo bi da bude ispod Cvetkove pijace (linija 2), dok će na liniji 1 to biti ona kod Mosta na Adi, 30 metara ispod površine. Metro bi tako trebalo da ide na dubini od samo desetak metara ispod "Arene" i Sava centra, a 27 metara ispod Trga Republike. Izgled stanice zavisiće od dubine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;