INFONET-468X60-BANNER

Beograd dobija "Pančićev centar"

14.01.2021. | B. Borisavljević | Novosti

Biološki fakultet je dobio "zeleno svetlo" za sređivanje napuštene zgrade u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u kojoj će biti izložena kompletna zaostavština Josifa Pančića i uređen prostor za promociju nauke i edukaciju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta, potvrdio je za Novosti da je od gradskih vlasti dobijeno rešenje o legalizaciji objekta, koji stoji nedovršen i zapušten od 1995. godine. Takođe, dobijena je i građevinska dozvola za početka radova.

Prema Tomanovićevim rečima, očekuje se da radovi počnu tokom ove godine. Za sređivanje i kompletno opremanje objekta potrebno je oko 2,5 miliona evra, a novac će biti obezbeđen iz kredita neke od evropskih banaka. Za postupak legalizacije, što je bio prethodni uslov da bi se betonsko ruglo privelo nameni, ova visokoškolska ustanova je izdvojila 6,5 miliona dinara.

Uz rekonstruisani viktorijanski staklenik iz 19. veka, Srbija će dobiti jedinstvenu celinu i veoma reprezentativan prostor na 2.000 kvadratnih metara namenjen ekološkom obrazovanju pre svih predškolske i školske dece i studenata, ali i svih građana.

Tomanović naglašava da je to dug prema čuvenom Josifu Pančiću, prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije, koji je sredinom 19. veka proslavio Srbiju opisujući veliki broj jedinstvenih biljnih vrsta koje, osim ovde, ne žive nigde u Evropi i svetu.

- Posetioci će imati priliku da vide zaostavštinu sa herbarijumom, omorikom, Pančićevim ramondama, njegovim dragocenim beleškama, retkim i vrednim knjigama što je do sada čuvano i sačuvano u upravnoj zgradi Botaničke bašte, u neprimerenim uslovima - ističe profesor Tomanović.

- Takođe, tu će biti i laboratorije i učionice za talentovanu decu, kao i amfiteatar sa 190 mesta, zoološke zbirke, banka semena naših autohtonih biljnih vrsta, koje predstavljaju neprocenjivi genetički resurs. Amfiteatar je namenjen posetiocima za popularna predavanja, a moguće je održavanje koncerata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;