Beograd dobija "Pančićev centar"

14.01.2021. | B. Borisavljević | Novosti

Biološki fakultet je dobio "zeleno svetlo" za sređivanje napuštene zgrade u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u kojoj će biti izložena kompletna zaostavština Josifa Pančića i uređen prostor za promociju nauke i edukaciju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta, potvrdio je za Novosti da je od gradskih vlasti dobijeno rešenje o legalizaciji objekta, koji stoji nedovršen i zapušten od 1995. godine. Takođe, dobijena je i građevinska dozvola za početka radova.

Prema Tomanovićevim rečima, očekuje se da radovi počnu tokom ove godine. Za sređivanje i kompletno opremanje objekta potrebno je oko 2,5 miliona evra, a novac će biti obezbeđen iz kredita neke od evropskih banaka. Za postupak legalizacije, što je bio prethodni uslov da bi se betonsko ruglo privelo nameni, ova visokoškolska ustanova je izdvojila 6,5 miliona dinara.

Uz rekonstruisani viktorijanski staklenik iz 19. veka, Srbija će dobiti jedinstvenu celinu i veoma reprezentativan prostor na 2.000 kvadratnih metara namenjen ekološkom obrazovanju pre svih predškolske i školske dece i studenata, ali i svih građana.

Tomanović naglašava da je to dug prema čuvenom Josifu Pančiću, prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije, koji je sredinom 19. veka proslavio Srbiju opisujući veliki broj jedinstvenih biljnih vrsta koje, osim ovde, ne žive nigde u Evropi i svetu.

- Posetioci će imati priliku da vide zaostavštinu sa herbarijumom, omorikom, Pančićevim ramondama, njegovim dragocenim beleškama, retkim i vrednim knjigama što je do sada čuvano i sačuvano u upravnoj zgradi Botaničke bašte, u neprimerenim uslovima - ističe profesor Tomanović.

- Takođe, tu će biti i laboratorije i učionice za talentovanu decu, kao i amfiteatar sa 190 mesta, zoološke zbirke, banka semena naših autohtonih biljnih vrsta, koje predstavljaju neprocenjivi genetički resurs. Amfiteatar je namenjen posetiocima za popularna predavanja, a moguće je održavanje koncerata.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...