INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Subotica dobila savremenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu

16.12.2020. | Beta

Subotica je dobila savremenu mrežu i postrojenja za preradu pijaće i otpadnih voda zahvaljujući decenijskom poduhvatu koji su podržale EBRD, EU i bilateralni donatori u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Nova mreža omogućava bolje snabdevanje vodom, kao i prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda. Takođe je omogućila tom gradu od 140.000 stanovnika da na kanalizacionu mrežu poveže mesta stanovanja još oko 12.000 građana, čime se dostiže pokrivenost mrežom od oko 60%.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Poboljšani sistem za prečišćavanje otpadnih voda takođe sprečava zagađenje jezera Palić, u koje su godinama izlivane otpadne vode.

Obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda može da proizvodi energije iz otpada što je sada 25 do 40% energetskih potreba tog postrojenja.

Nova infrastruktura čini Suboticu jednim od prvih gradova u Srbiji sa savremenom infrastrukturom za vodu i otpadne vode u skladu sa standardima EU, istakla je EBRD.

Procenjuje se da se samo oko 10% otpadnih voda u Srbiji prečišćava, a samo oko 46% stanovništva priključeno je na kanalizacionu mrežu.

Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je rekla da EBRD, Evropska unija i bilateralni donatori podržavaju prelazak na zelenu ekonomiju i da nikada nije bilo boljeg trenutka za ulaganje u zelenu infrastrukturu. Istakla je da gradovi i opštine ne treba da propuste ovu priliku da obnove i izgrade svoju infrastrukturu u korist životne sredine i građana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;