INFONET-468X60-BANNER

Bespovratna sredstva za infrastrukturu na Zapadnom Balkanu

15.12.2020. | Tanjug

Podrška Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije poboljšanju vitalne infrastrukture na zapadnom Balkanu biće povećana za dodatnih 77,6 mil EUR sredstvima bilateralnih donatora.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Novim sredstvima EU biće podržana izgradnja ključne deonice puta na KiM između Prištine i prelaza Merdare, koja je deo tzv. auto-puta mira. Očekuje se da će razvoj ove infrastrukture poboljšati regionalnu trgovinu i omogućiti tešnju povezanost sa vitalnim izvoznim tržištima, posebno sa zemljama EU.

To je najkraća transportna ruta u regionu od luke Drač u Albaniji ka jugoistočnoj i centralnoj Evropi, kao i ka Crnom moru.

Bespovratna sredstva EU za investicije, kao i finansiranje EBRD-a, koristiće se i za obilaznicu oko Tirane, za deonicu Mediteranskog koridora dugu 21,5km. Ta obilaznica će, kako se navodi obezbediti ključnu vezu između dve putne arterije: jedne koja vodi od Trsta do Kalamate u Grčkoj i druge koja povezuje albanske regije i Severnu Makedoniju sa lukom Drač.

Pored toga, bilateralni donatori su odobrili sredstva za dva vitalna opštinska projekta za vodu. Prvi se odnosi na poboljšanje vodosnabdevanja i mrežu u i oko grada Visokog, u BiH, a drugi na nadogradnju lokalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Mitrovici, na KiM.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za zapadni Balkan, kaže da je ovo veliki korak napred ka izgradnji pouzdane i zelene infrastrukture širom regiona.

- Ponosni smo što smo glavni partner WBIF-a i što možemo da pojačamo razvojni uticaj na terenu. Naš fokus je sada na ubrzanju početka implementacije projekata - dodala je Hargitai, prema saopštenju EBRD-a.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;