INFONET-468X60-BANNER

Otapanje snega i leda sa spoljašnjih površina

06.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

U novije vreme, shodno promenama u životnim navikama, kulturi stanovanja, kao i savremenom načinu gradnje koji teži ka maksimalnom iskorišćenju prostora, posebno u urbanim sredinama, zahtevaju se efikasna i funkcionalna rešenja koja će obezbediti slobodno i sigurno kretanje ljudi i vozila.

Grejni kablovi - Montaža na stepeništu

Shodno navedenom iz Norveške stižu rešenja u vidu grejnih kablova za otapanje snega i leda. Montaža grejnih kablova ili grejnih mreža obavlja se brzo i jednostavno i moguće ih je ugraditi bez obzira na završnu oblogu. Obično se postavljaju u sloju ispod završne obloge. Mogu se postaviti na armaturnu mrežu pre izlivanja betona, ili na beton, pre završne obloge, u pesak, a takođe mogu se ugrađivati i direktno u asfalt.

U zavisnosti od potrebe, grejni kablovi se mogu postaviti po celoj površini, ili samo u određenim zonama koje su neophodne za slobodno kretanje (staze, kolotrazi, stepeništa...). Na ovaj način, obezbeđuje se funkcionalnost, smanjuje investiciono ulaganje i potrošnja prilikom upotrebe.

Grejni kablovi - Montaža na armaturnu mrežu

Za kontrolu rada sistema za otapanju snega i leda, preporučuje se upotreba kontrolera sa mogućnošću očitavanja temperature i vlage. Uzimajući u obzir oba parametra, sistem se aktivira samo onda kada stvarno postoji mogućnost za pojavu leda ili zadržavanje snega na površinama koje želite da budu suve. Osim što daje komfor bezbednog i sigurnog kretanja, termoregulaciona oprema oslobađa potrebe da se prate vremenske prilike i preduzimaju bilo kakve aktivnosti kako bi se sprečila pojava snega i leda tamo gde se ne želi.

Osim funkcionalnosti, grejni kablovi ugrađeni za otapanje snega i leda, povećavaju mogućnost izbora završne obloge jer ne postoji bojazan da se ona ošteti usled mehaničkog uklanjanja snega i leda, pa se tako može koristiti i drvo, štampani beton, trava..., kako bi se zadovoljile i potrebe estetike. Smanjena izloženost negativnim uticajima snega i leda, produžava životni vek završnog sloja na spoljašnjim površinama, bez obzira da li je reč o betonu, pločama, asfaltu, travi i dr.

Snimke sa ugradnje možete pogledati u Enerset video galeriji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;