IZOLACIJA-468X60-BANNER

Pogledajte kako će izgledati most između Ade i Bloka 70

17.06.2020. | B92

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda oglasio je rani javni uvid u skladu sa zaključkom Komisije za planove koja je uputila Elaborat za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između Ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko reke Save, gradske opštine Novi Beograd i Čukarica.

Predloženom granicom Plana razrađivaće se prostor površine 7 hektara koji pored planirane trase pešačko-biciklističke veze obuhvata i potrebne rampe za spuštanje trase na ulicu Omladinskih brigada kao i za povezivanje biciklističkih i pešačkih staza na Novo Beogradskoj strani duž keja i na Adi Ciganliji, sa vezama saobraćajnica i infrastrukture.

Izgled budućeg pešačko-biciklističkog mosta u Beogradu

Izgled budućeg pešačko-biciklističkog mosta u Beogradu

Plansko rešenje predviđa i dve javne podzemne garaže za parkiranje automobila. Prostor Plana nalazi se između dva gradska mosta, mosta na Adi i Ostružničkog mosta.

Planirana mostovska saobraćajnica definisana je isključivo za pešačko-biciklistički saobraćaj, i predstavlja vezu postojeće i pešačko-biciklističke staze sa posebnim režimom korišćenja na Savskom nasipu sa zonom rekreacije Ada Ciganlija.

Preliminarna projektantska ideja oblikovanja mostovske konstrukcije zamišljena je u vidu zatalasane longitudinalne forme, koju formiraju primarni lučni konstruktivni elementi sa obe, duže strane mosta u vidu lučne strukture. Visina lučnih elemenata je najviša na novobeogradskoj strani i postepeno opada ka strani Ade. Između primarnih lučnih elemenata su vertikalni linijski elementi sekundarne konstrukcije.

Celokupna konstrukcija oslanja se na noseće stubove u optimalnom rasponu. Obe strane mostovske konstrukcije, završavaju se spiralnim rampama na način da se što elegantnije spoje sa nasipom i pešačkim i biciklističkim tokovima bez formiranja barijera u prostoru i u cilju dobre preglednosti i dostupnosti prostora.

Prema strateškim planovima razvoja biciklističkog saobraćaja u Beogradu, pored postojećih staza u Ulici Omladinskih brigada i na Savskom nasipu, planiran je i produžetak staze duž nasipa i njeno povezivanje sa planiranom stazom u Ulici dr Agostina Neta. Planiranim pešačkim saobraćajem biće ostvareno kontinualno povezivanje pešačkog i biciklističkog sabraćaja na celom delu teritorije leve obale Save kao i povezivanje sa unutrašnjim prostorom blokova, slobodnim i zelenim površinama, sadržajima i ostalim delom teritorije Novog Beograda.

Izgled budućeg pešačko-biciklističkog mosta u Beogradu

Izgled budućeg pešačko-biciklističkog mosta u Beogradu

Pored parkiranja u regulaciji Ulice Omladinskih brigada koje se zadržava, planiraju se dve javne garaže u ulici Omladinskih brigada. Jedna podzemna ili nadzemna garaža na poziciji ispod otvorenog parkinga na kraju saobraćajnice i druga podzemna duž ulice Omladinski brigada u granici Plana. Navedene garaže su planirane kao dvoetažne.

Pored funkcionalnog osvetljenja planira se i estetsko osvetljenje mosta, koje će doprineti vizuelnom utisku.

U fazi izrade Nacrta plana, u saradnji sa nadležnim institucijama, definisaće se pravila uređenja za sve kategorije zelenih površina sa ciljem očuvanja prirodnih vrednosti i tokova, kao i integracijom novog rešenja u prirodni ambijent.

Rani jani uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave Beograda, od 15. do 29. juna svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Zainteresovana lica mogu tokom ranog javnog uvida svoja mišljenja na planirana rešenja u pisanoj formi dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove zaključno sa 29. junom 2020.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;