INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Auto-put bez mostova koji prati liniju reke

20.11.2019. | Dragan Milutinović | RTS

U Kini je pušten u rad auto-put koji je pravo građevinsko čudo. To je auto-put koji ide koritom reke i nema mostova koji vode sa jedne na drugu obalu.

Takav građevinski poduhvat još nije viđen u svetu, a razlog da se radi na ovaj način je želja kineskih graditelja da prate liniju koju je stvorila sama priroda. Oni su izgradili auto-put preko reke. To je bila i ekonomska i ekološka odluka.

Prilikom planiranja auto-puta koji povezuje okrug Jičang sa centralnom saobraćajnicom G42 u kineskoj provinciji Čupej, u opciji je bilo nekoliko rešenja.

Auto-put koji prati liniju reke bez mostova

Auto-put koji prati liniju reke (screenshot YT New China TV, Xinhua Video)

Najveći problem predstavljala je reka, koja ima duboko urezano korito kroz planinu. Prva opcija je bilo kopanje tunela, a druga je bila povezivanje padina sa nekoliko mostova

- Bilo je mnogo skuplje i mnogo duže. Fundiral smo stubove skoro 5 godina ali se isplatilo, što možete to da vidite i sami - izjavio je Zijon Dijan, glavni šef projekta.

Konstruktori su napravili armirano-betonsku konstrukciju, koja se graciozno prostire na stubovima duž reke. Od deonice dužine 10,9 kilometara, 4,4 kilometra su iznad vode. To je tamošnjim vozačima skratilo vreme vožnje za 20 minuta.

- Projekat je koštao oko 70 miliona dolara. Kinezi ovu saobraćajnicu nazivaju auto-put, iako je jasno da se radi o konuminkaciji sa dve trake u različitom smeru - rekao je Danseng Vang, šef gradnje.

Auto-put je opremljen mnoštvom kamera, kojima se vrši monitoring eventualnog zagađenja prirode, kao što je na primer bacanje smeća u reku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;