INFONET-468X60-BANNER

Prva pametna zgrada koja je i posle 45 godina simbol Beograda

22.04.2019. | I. Milovanović | eKapija

Izgrađena prema projektu arhitekte Branka Pešića i svečano otvorena 22. aprila 1974. godine, popularna Beograđanka je zbog jedinstvenog pogleda koji pruža na grad, od prvog dana postala simbol prestonice.

Brojne delegacije političara, umetnika, sportista, pa čak i kosmonauta, tragove svojih stopa ostavile su na pločama zgrade visoke 100,23 metara, odnosno čitava 23 sprata.

- U vreme kada je izgrađena bila je simbol Beograda, a to je svakako i sada - kaže upravnik Beograđanke, Bojan Grbović i dodaje da je tada zgrada bila tehnološko čudo.

Beograd (www.pixabay.com)

- To je bila jedna od najmodrenijih zgrada. Jedna od prvih pametnih zgrada na Balkanu, a svakako prva u Beogradu i tadašnjoj Jugoslaviji. Postojao je kompjuterski program koji je vodio računa o automatici svih parametara zgrade - hlađenju, grejanju, prozorima. Imala je automatsko spuštanje roletni kada je sunce, ili jak vetar, kao i najmodernije i najbrže liftove - kaže Grbović.

Napominje da se u to vreme vodilo računa i o uštedi energije, iako je tada energija bila jeftina.

- Beograđanka je bila ispred svog vremena - ističe Grbović. Zgrada je skoro pune četiri i po decenije u originalnom stanju.

- Zgrada nije renovirana, sve instalacije su stare 45 godina, naravno sve je održavano, ali nije menjano - zaključuje Grbović i dodaje da za sada renoviranje, prema njihovim saznanjima nije u planu.

Popularni vidikovac zatvoren je za javnost osamdesetih godina, kada je Studio B zauzeo pretposlednji sprat i on ni danas nije otvoren. - Bilo je nekih inicijativa da se vidikovac ponovo otvori pre nekoliko godina, ali to je za sada stopirano - kaže Grbović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;