INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Istražuju se efekti pešačke zone od Slavije do Kalemegdana

13.03.2019. | S. B. M. | Novosti

Gradski čelnici ozbiljni su u nameri da naprave pešačku zonu od Slavije do Kalemegdana, i da tuda, kroz potez usporenog saobraćaja, vozi tramvajska linija 1. Ovo pokazuje i nedavno raspisan tender za „Studiju uticaja na saobraćaj uvođenjem pešačke zone na potezu Trg Slavija-Kralja Milana-Terazije-Kolarčeva, sa predlogom mera", koju je raspisao Sekretarijat za saobraćaj.

- Jedan od osnovnih razloga za zatvaranje određenih centralnih gradskih zona za motorni saobraćaj jeste očuvanje istorijskog nasleđa, smanjenje negativnih uticaja motornog saobraćaja na životnu sredinu i stimulisanje pešačkih kretanja kao zdravih životnih aktivnosti - navodi se u dokumentaciji.

Problemi se, piše u dokumentaciji, mogu očekivati posebno u situacijama kada se kroz planiranu pešačku zonu pružaju saobraćajnice primarne ulične mreže, što ovde i jeste slučaj.

Beograd (www.pixabay.com)

Onaj ko pobedi na tenderu imaće rok od 115 dana da napravi traženu analizu. Moraće da napravi predlog izmene saobraćaja i trasa linija javnog prevoza. Da analizira opterećenje u ulicama oko buduće pešačke zone u jutarnjem i popodnevnom špicu, uzimajući u obzir i sve vidove javnog prevoza koji tuda saobraćaju. Potrebno je utvrditi imaju li postojeće i planirane javne garaže dovoljno kapaciteta, predvideti kuda i kako će se kretati dostavna vozila za prodavnice unutar buduće zone.

Zanimljivo je i to što će se zbog zatvaranja saobraćaja od Slavije do Terazija i u Kolarčevoj uraditi simulacija raskrsnica: Kneza Miloša i Kralja Milana, Bulevara kralja Aleksandra i Takovske, Bulevara kralja Aleksandra i Beogradske, kao i Nemanjine i Kneza Miloša, koje će biti najopterećenije posle uvođenja pešačke zone.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;