INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Krenulo popločavanje Trga republike granitnim pločama

04.02.2019. | B92

Krajem avgusta počela je rekonstrukcija Trga republike, a posle dvomesečno prekida zbog arheološkog otkrića radovi teku punim intezitetom. Trenutno radnici postavljaju granitne ploče u pešačkoj zoni. Prema rečima Andereje Mladenovića pomoćnika gradonačelnika Beograda, rok za izvođenje radova je 420 dana.

- Očekujemo da će taj rok biti ispoštovan. Imali smo dvomesečni prekid zbog pronalaska Vinterberške, odnosno Stambol kapije. Sama dinamika radova ide zacrtanim planom. Do sada je postoavljeno oko 200 kvadratnih metara kamenih ploča. Na samo gradilište je dopremnjno ploča za 2.000 kvadrata - objašnjava Mladenović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema Mladenovićevim rečima, krajem marta, početkom aprila je realno da bude završena peščka zona na Trgu republike.

On je dodao da se završetkom popločavanja trga završava prva i kreće druga faza radova – popločavanje saobraćajnica posebnim kockama, odnosno ulaz u Kolarčevu, Francusku i Vasinu ulicu, koja će, takođe, biti pešačka zona. Reč je, kako je istakao, o veoma kompleksnim radovima koji će obuhvatiti kompletnu zamenu instalacija i dovesti do promena u režimu saobraćaja.  

– Trg republike će posle rekonstrukcije izgledati sasvim drugačije, jer će biti uklonjeno više od 150 fizičkih barijera, oko 350 metara kvadratnih će biti obuhvaćeno zelenim površinama, sa duplim drvoredom i posebnom javnom rasvetom za Spomenik knezu Mihailu. Reč je o modernom konceptu kakav možemo da vidimo u velikim evropskim gradovima i kakav Beograd zaslužuje – zaključio je Mladenović.

Prema njegovim rečima pripremljene su sve instalacije.

Mladenović je rekao da ostatci pronađene kapije neće biti zastakljeni. Kapija je konzervirana, a preko nje biće postavljena posebna kamena tekstura. Kako kaže, zastakljeno arheološko nalazište je teško održavati.

- Kada se završi rekontrukcija, novim tehnologijama građanima ćemo prikazati kako su te kapije izgledale - rekao je Mladenović

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;