INFONET-468X60-BANNER

Obnova ulica u Zemunu

15.10.2018. | Suzana B. Milošević | Novosti

Osim centralnih gradskih zona, grad planira i uređenje centra Zemuna, odnosno rekonstrukciju Glavne ulice i Keja oslobođenja. Sekretarijat za investicije raspisao je tender za izradu idejnog rešenja i projekta za izvođenje radova u ove dve saobraćajnice.

Predviđeno je da se Kej oslobođenja obnovi u dužini od 950 metara, od početka obalske utvrde do Ulice Stevana Markovića. U okviru regulacije ove saobraćajnice predviđeno je podužno parkiranje vozila, a iza uličnog parkinga biće trotoari, popločani kamenim pločama i kockama. Te ploče, kako piše u dokumentaciji, moraju da izdrže prolaz vozila za snabdevanje, odnosno težinu od 3,5 tona.

Predviđeno je i uređenje platoa za vatrogasna vozila u blizini objekata kod kojih postoji povećan rizik od požara, ali i izgradnja rampi za neometano kretanje osoba sa invaliditetom. Potrebno je projektom obuhvatiti i obnovu postojeće mreže osvetljenja, ali i pejzažno uređenje, s tim da se sve postojeće sadnice očuvaju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kada je reč o Glavnoj ulici, u planu je rekonstrukcija dela koji obuhvata Glavnu i Avijatičarski trg, odnosno potez od Trga Branka Radičevića do Karađorđeve, u dužini od oko 700 metara. Pošto se ove ulice nalaze u okviru Prostorne kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna, koja ima svojstvo spomenika kulture, projekat će se raditi u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Kako se navodi u dokumentaciji, za potrebe sanacije ulice potrebno je izvesti geotehnička istraživanja terena. I ovde će trotoari biti urađeni od kamenih ploča ili kocaka, velike nosivosti, kako ne bi pucale pod teretom kamiona za snabdevanje. Biće uređene i slobodne površine duž ulice, ali tako da ne ugrožavaju preglednost i bezbednost saobraćaja.

Novi izgled trebalo bi da dobije i Ulica Tadeuša Košćuška. Za saobraćajni potez od Ulice cara Dušana do Karađorđeve ulice, raspisan je tender za izradu idejnog rešenja za rekonstrukciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;