INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odobrenje za prvu deonicu auto-puta Niš-Merdare-Priština u drugoj polovini 2018.

23.02.2018. | eKapija

Evropska investiciona banka (EIB) započela je procenu opravdanosti auto-puta Niš-Merdare-Priština, izjavila je Tanjugu direktorka predstavništva te banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre i dodala da se očekuje da u drugoj polovini godine bude odboreno finansiranje za prvu deonicu od Niša do Pločnika.

Dubravka Negre je rekla da je vrednost radova u prvoj fazi (odnosno deonice Niš-Pločnik), oko 240 mil EUR, te da se očekuje da će Srbija bar 20% dobiti bespovratno, dok će se ostalo finansirati kroz kredite EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ona je dodala da je Evropska investiciona banka sa Ministarstvom građevinarstva počela za ovaj procenu za auto-put. Prema njenim rečima, prva faza gradnje, od Niša do Pločnika, u dužini od 35km, apsolutno je opravdana po pitanju ekonomskih pokazatelja, jer ima više saobraćaja nego što sadašnji put može da podnese.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Očekujem da će procena biti završena u drugoj polovini ove godine i da će finansiranje biti odobreno.

Kada je reč o drugoj fazi, Negreova kaže da će se nastavak auto-puta graditi za nekoliko godina, kada bude spremna projektna dokumentacija.

- Mi finansiramo pripremu dokumentaciju i kada dođe na red bićemo spremni da razmotrimo i to finansiranje -. rekla je Negreova.

EIB će nastaviti da ulaže i u razvoj nauke u Srbiji, to jest, u gradnju naučno-tehnoloških prarkova, rekla je Negre na Srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu, dodajući da banka povećava iznos bespovratnih sredstava za pripremu i realizaciju projekata i da će i dalje pomagati razvoj Srbije i njeno što bolje povezivanje u regionu, a sve kako bi mogla da se priključi EU..

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;