INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U narednih par godina čeka nas bum u građevinarstvu

21.02.2018. | Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pred konferenciju „Treća srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture" je naglasila da građevinarstvo značajno utiče na rast BDP-a, a u njemu posebno sektor stanogradnje.

- Mi smo za prethodne dve godine sa 4,3 odsto udela u BDP-a, došli do 6,2 odsto udela građevinarstva u BDP-u. Čeka nas bum u stanogradnji, izgradnja stanova za pripadnike sektora bezbednosti. Procene su da ćemo u poslednjem kvartalu ove godine, naročito 2019. i 2020. sigurno imati rezultat rasta od 1,5 do 2,5 procenata BDP-a zahvaljujući stanogradnji za pripadnike službi bezbednosti - objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima bolji podaci u građevinarstvu su rezultat elektronskih građevinskih dozvola čije uvođenje je uticalo na investicije.

Vrednost građevinskih i infrastrukturnih radova je za 50 odsto povećana, kazala je ona.

Uverena je da će se nastaviti taj trend i da su osnovni razlog elektronska građevinska dozvola, jeftinija procedura, manji broj procedura, i ono što je urađeno krajem godine, a to je ukdianje parafiskalnih nameta u oblasti građevinarstva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Podsetila je da je za upotrebnu dozvolu trebalo platiti 0,2 odsto od vrednosti objekta, što je ukinuto, i čime su smanjeni troškovi, kao i troškovi u oblasti izdavanja građaveinskih i svih drugih dozvola.

- Danas imamo 23.400 gradilišta u Srbiji, i ogroman rast gradilišta u Beogradu - navela je MIhajlović.

Istovremeno je izrazila sumnju u to koliko građevinska industrija može da isprati predstojeće projekte.

Prema njenim rečima procene su da je moguće povećanje od 10 do 15 odsto zaposlenih u naredne dve godine, a to znači i povećanje zaarada u ovom sektoru, gde su plate inače najniže.

- Brine me koliko će naše kompanije biti u stanju da se organizuju, udruže. Nisam sigurna da pojednačno mogu da završe sve poslove i odgovore izazovu stanogradnje. Mi ne pričamo o par stotine stanova, već o o 20.000 stanova u narednih nekoliko godina - podvukla je ona.

Mihajlović je pozvala građevinare da se udruže, jer je to jedini način da završe ove poslove.

Takođe je podsetla da se već dugo zalaže i za građevinsku školu.

- Fale nam ljudi zanatlije u ovoj oblasti. Smatrala sam oduvek, da u zavisnosti šta država pravi, ako se opredeli da gradi onda mora da postoji škola koja će da primi i animira mlade da to završavaju. To je posao narednih deset godina. Priča o stanogradnji je priča o narednih deceniju - zaključila je ona.

 

Komentari: 2

solis 14.07.2018 14.06.47

Novi Sad je malo ispod radara, ali gradi se dosta (ako se uzme procentualno, skoro kao Beograd). Cene su samo malo manje od glavnog grada, a potraznja je ogromna . Vec se oseca nedostatak placeva.

Milivoj 21.02.2018 17.48.11

Jeste i sve ce biti u Beogradu, eventualno u Novom Sadu ili jos nekom vecem gradu. A sta ce biti sa gradj. Inzenjerima u manjim mestima ? Neka se sele za Bg, sa sve porodicama ?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;