INFONET-468X60-BANNER

Saveti za savršeni travnjak

13.11.2017. | Gradjevinarstvo.rs

Savršen travnjak sa zdravom travom koja ima jak i dubok koren san je svakog baštovana. Kompanija Skala garden u nastavku savetuje i daje uputstva šta treba da se radi da bi se u tome uspelo.

Najpre je potrebno jutarnje zalivanje, a za to je najbolji termin između 4 i 10 sati ujutru, zato što je vazduh hladniji i obično tada nema jakog vetra. Kako se podne primiče, voda isparava previše brzo, dok u večernjim satima, voda može da se zadrži na travi što dalje može uzrokovati mnoštvo bolesti. Najveći problem može predstavljati razvoj gljivica, kojima savršeno odgovara vlažan teren tokom noći.

Pored ovoga je veoma važno da se dobro navlaži zemljište oko 15 cm, koliko predstavlja dubina zdravog korenskog sistema. Upotreba pulsirajućih prskalica umesto oscilirajućih je najefikasniji sistem zalivanja i isplatiće se na duge staze. Međutim, pulsirajuće prskalice su odlične za travanjake sa zrelom travom, ali  ne i za novu i mladu. Intezivan i jak mlaz vode može da spere seme. Oscillirajuća prskalica predstavlja bolji izbor za mlade travnjake, dok se ne razvije dobar i čvrst koren kada se može preći na pulsirajuću.

I na kraju je potrebno da se setite da isključite vodu na vreme, zbog čega je dobro nabaviti tajmer. Tajmer automatski isključuje vodu nakon određenog vremena kako bi se osigurala tačna količina vode koja je travnjaku potrebna.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;