INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd zeleniji za 6.500 stabala

23.01.2020. | J. Dinčić | Novosti

Nadležni iz JKP Zelenilo-Beograd u toku ove godine preurediće 29 dečjih igrališta, napraviti devet novih teretana na otvorenom i izgraditi tri nova igrališta. U planu je i sanacija 22 zelene površine, kao i sadnja novih 6.500 stabala i oko 800.000 cvetnih sadnica u prolećnim i jesenjim danima.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Deo baze preduzeća gde su smešteni transport i mehanizacija u sredu (22.01.2020) je obišao i gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić. U razgovoru sa zaposlenima on je podsetio da je prošle godine prvi put usvojen Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda.

- Zelene površine danas čine 15 odsto teritorije Beograda, a planom je predviđeno da do 2025. godine zelenilo zauzme 25 odsto - rekao je gradonačelnik. - Prošle godine Zelenilo je kupilo i sedam električnih vozila koja ne zagađuju životnu sredinu, a od ukupne mehanizacije koju poseduju samo devet odsto nije u radnom pogonu.

Svakako, jedan od najzahtevnijih projekata na kojem radnici Zelenila trenutno rade jeste rekonstrukcija šetališta Lazaro Kardenas na Novom Beogradu i sanacija park-šume Šumice. Do kraja godine planirana je i popravka pešačkih staza u Parku vojvode Petra Bojovića na Vračaru, kao i održavanje javne zelene površine parka "Lep izgled" na Mostarskoj petlji.

- Što se međublokovskih prostora tiče, biće uređeno dečje igralište u Ulici Olge Alkalaj na Zvezdari, gde će biti napravljen i sportski teren - kažu nadležni iz Zelenila, za Novosti. - U naselju Kanarevo brdo biće sanirano dečje igralište, dok je u Vespučijevoj ulici na Novom Beogradu u planu sanacija sportskog i fitnes terena i dečjeg igrališta. U Bloku 23 i u Ulici Stjepana Supanca u Železniku planirana je rekonstrukcija igrališta i pešačkih staza.

Zaštićena prirodna dobra Bajfordova i Zvezdarska šuma, kao i pojedinačna zaštićena stabla, poverena su na staranje radnicima JKP Zelenilo-Beograd kako bi se popravilo njihovo stanje, a radiće se po programima koje je sačinio Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Odluka je predložena u novom programu poslovanja preduzeća za tekuću godinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;