INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Farma vetrenjača i u Plandištu - firma "Energowind" potpisala 45 ugovora sa vlasnicima parcela

16.02.2010. | Večernje novosti

Na obroncima Deliblatske peščare alibunarska opština je postavila merne instrumente za utvrđivanje broja vetrovitih dana tokom godine, kako bi ispitala opravdanost podizanja vetrenjača za proizvodnju električne energije.

To rade i druge opštine iz ovog područja - Vrščani već uveliko rade na projektima za izgradnju nekoliko vetrenjača, a ovih dana to su učinili i lokalni funkcioneru u Plandištu.

Tako je vršačka kompanija "Energowind" sa vlasnicima parcela u Plandištu potpisala 45 ugovora, gde bi već narednog proleća mogla da nikne farma vetrenjača. Naravno, i ovde su do toga došli posle trogodišnjeg merenja snage vetra na području ove južnobanatske opštine.

To je pokazalo da bi investicija od 140 miliona evra bila isplativa u proizvodnji električne energije na vetrenjačama. Vlasnicima pomenutih parcela već je isplaćeno 12 miliona dinara za tržišnu vrednost njihove zemlje i to govori o ozbiljnosti sa kojom se krenulo u posao sa vetrenjačama.

Predsednik opštine Plandište Zoran Vorkapić razmatra sve opcije kako bi izvukao ovaj kraj iz ekonomskog zaostajanja u odnosu na druge opštine u Vojvodini, a jedna od njih je su i vetrogeneratori. On kaže da "Energowind" ima elektroenergentsku dozvolu za izgradnju 50 vetrenjača ukupne jačine od sto megavata, te da im posle ovoga sledi pribavljanje dokumentacije.

Tako čuvena po snazi i jačini košava koja se obrušava sa oboda Karpata na područje južnog banata, pored toga što isušuje baruštine, a ratarima koristi za prolećnu, pa i jesenju setvu, odličan je izvor energije koji će ovim krajevima dobro doći.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;