Arhitekte iz Srbije osvojile prvo mesto na konkursu za „Atletski centar Ljubljana“

05.07.2017. | eKapija

Kako će izgledati novi atletski stadion u Ljubljani, jedna od najvećih investicija koju taj grad planira u narednim godinama, konačno je poznato. Na urbanističko-arhitektonskom konkursu za kompleks „Atletski centar Ljubljana“ pobedio je projekat čiji su autori Borislav Petrović, Ivan Rašković, Milan Đurić (profesori Arhitektonskog fakulteta u Beogradu) i Kristijan Ćuk, direktor Fin Ars (Zagorje ob Savi).

Konkurs za najbolje urbanističko-arhitektonsko i pejzažno-arhitektonsko rešenje renoviranja istočnog dela Sportskog parka Ljubljana, u kom se nalazi stadion „Žak“, opština je najavila krajem prošle godine. Traženo je najbolje rešenje novog atletskog stadiona sa tribinama i pomoćnim prostorijama za 5.000 gledalaca, atletske sale sa kružnom trkačkom stazom (200 metara) i tribinama za 1.500 gledalaca, pomoćnog atletskog stadiona i borilišta, podzemne garaže i drugih površina za parkiranje, i uređenja celokupne oblasti. Dakle, za potpuno nov sportski kompleks, jer se, kako pišu slovenački mediji, prema opštini „u procesu izrade konkursnog zadatka pokazalo da je renoviranje stadiona zbog dotrajalosti (pohabanost, dotrajalost garderobi i drugih prostora) neracionalno i prostorno ograničeno", tako da će biti srušen.

Na konkurs je pristiglo osam radova, a komisijom, koja je donela odluku o najboljima, predsedavao je zamenik gradonačelnika Ljubljane Janez Koželj.

Prvonagrađeno rešenje, kako je navedeno u obrazloženju žirija, najnaprednije je i najinovativnije, iako vrlo jednostavno i logično.

Osnovna karakteristika predloženog rešenja je dizajn objekata i otvorenih prostora koji se prepliću i spajaju u jedinstvenu celinu. Atletski centar je zamišljen kao atletski park u obliku tekućeg reljefa zelenih površina od nasipa i iskopa, u koji je postavljena arhitektura zaobljenih oblika, koji stvara rampe, šetališta, prolaze i stepeništa, dinamičan i fluidan prostor. Delimično ukopane i nasipom okružene, zgrade su bez zatvorenih obodnih zidova, sastoje se od ravnih površina i rampi, staklenih pregrada i lebdećih krovova, navodi žiri u obrazloženju.

Dvorana i glavni stadion su dizajnirani kao jedinstven objekat pod zajedničkim krovom. Oni su povezani strukturom u obliku grebena, na koju su sa dve strane oslonjene tribine, tako da se sala otvara prema zapadu, a stadion ka istočnoj strani. Pristup posetilaca je planiran sa severne strane duž pomoćnog stadiona preko platforme centralnog trga i rampom sa javnog parkirališta pod pomoćnim stadionom, dodaje se.

Zahvaljujući kompaktnoj, delimično ukopanoj arhitektonskoj strukturi, biće omogućeno efikasnije grejanje i hlađenje atletske dvorane, kao i povezanog zatvorenog prostora glavnog stadiona. Na krovu su predviđeni solarni paneli.

U timu koji je izradio provanagrađeno rešenje uz autore (Petrović, Rašković, Đurić i Ćuk), bili su i saradnici Tijana Atanasijević, Marija Blagojević, Saša Dimitrić, Predrag Živković, Nada Jelić, Boris Petrović i Milica Sekulić.

Očekuje se da „Atletski centar Ljubljana“, kako pišu slovenački mediji, prema planovima razvoja bude izgrađen do kraja 2020. godine.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...