INFONET-468X60-BANNER

Kinezi grade toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda

08.06.2017. | Tanjug

Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd potpisan je sa kompanijom Power Construction Corporation of China. Projekat bi koštao oko 200 miliona evra, a nakon izgradnje toplodalekovoda, dugog 28 kilometara, bilo bi obezbeđeno smanjenje uvoza gasa i otvorena mogućnost da Beograđani imaju jeftinije grejanje.

Sporazum su potpisali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predstavnik kineske kompanije Jang Fan, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić i direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić. Memorandum o razumevanju je krovni sporazum, sledi usaglašavanje konkretnih detalja, a ministar Antić se nada se da će to biti gotovo do kraja godine kako bi naredne usledio početak radova, a ceo projekat bio gotov do 2020. godine.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ministar Antić rekao je da je ovo veliki dan za Beograd, te da će realizacijom ovog projekta biti ostvaren višedecenijski san o povezivanju obrenovačkog TENT-a i toplane Novi Beograd. On je podsetio da je izgradnja toplodalekovoda započela 1995. godine, da su postavljene i cevi, ali da je nakon 2000. godine, projekat stopiran.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da će izgradnja toplodalekovoda omogućiti da se topla voda koja se sada izliva iz TENT-a u Savu, iskoristi, čime se postižu znatne uštede i smanjuje zagađenje reke. On je naveo i da Beogradske elektrane godišnje uvezu gas u vrednosti od 140 miliona evra.

Detalji saradnje biće ugovoreni, ali se očekuje da kineske firme budu izvođači i projektanti, dok bi realizaciju finansirala kineska vlada.

- Razgovaraćemo sa Kinezima da projekat bude komercijalan - rekao je Mali i dodao da kineske kompanije imaju stav da sve što mogu rade zajedno sa srpskim kompanijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;