Prvi zeleni krov u Novom Sadu

14.10.2016. | eKapija

Zelena budućnost stigla je u Novi Sad gde je realizovan prvi zeleni krov, na stambeno-poslovnom objektu u Ulici Vojvode Šupljikca, čiji je investitor Erker-Inženjering. Zeleni krov je, uz zelene fasade, energetsku efikasnost i „Eko kulturu stanovanja" deo „Zelenog koncepta stanovanja" – održivog pristupa gradnji koji je uspostavila ova građevinska kompanija iz Novog Sada.

Povodom realizacije prvog zelenog krova u četvrtak (13.10.2016.) je organizovana poseta objektu.

- Drago mi je što je došlo do prve realizacije zelenog krova na stambeno-poslovnom objektu u Novom Sadu, nakon analize primene koju je 2014. godine uradio Zavod za urbanizam Novog Sada. To je u skladu sa našim ciljem da povećamo zelene površine u Novom Sadu – rekao je ovom prilikom Dušan Miladinović, v.d. direktora Zavoda za urbanizam Novog Sada.

On je istakao da korisnici prostora sa zelenim krovom imaju, pre svega u letnjim mesecima, uštedu energije, jer je, zavisno od debljine supstrata, do 15 stepeni razlike ispod najmasivnijih zelenih krovova, a u proseku je od pet do osam stepeni niža temperatura.

- Želja nam je da zeleni krovovi uđu u praksu jer na taj način život u zgradama činimo humanijim i održivijim. Ideja „Zelenog koncepta stanovanja" je počela od zelenog krova realizovanog na objektu u Vojvode Šupljikca, a nastavlja se na novom objektu u Futoškoj ulici, gde će pored privatnih terasa biti i zajednička terasa na zelenom krovu, kao i zelene fasade koje su projektovane kao ograde terasa sa sprovedenim zalivnim sistemom „kap po kap" – najavio je Arsenije Pejić, direktor Erker-Inženjeringa.

Zeleni krov pruža sve prednosti dvorišta na atraktivnim gradskim lokacijama. Pored toga što stanarima daje svakodnevno zadovoljstvo boravka u zelenilu, zeleni krovovi imaju mnoge funkcionalne i ekonomske prednosti nad običnim krovovima. Deluju kao toplotna izolacija čime smanjuju troškove grejanja do 20%, upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke, i produžuju životni vek krova štiteći ga od UV zračenja, a zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...