IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nikodijević: Iskustvo naših građevinaca ulazna karta

01.07.2016. | Tanjug

Delegacija Grada Beograda predvođena predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijvićem posetila je juče, poslednjeg dana posete Minsku, slobodne zone u beloruskoj prestonici, „Tehno-park Minsk“, koji je pandan našem „Naučno-tehnološkom parku“, kao i gradilišta koje grade kompanije iz Srbije.

Nikodijević je naglasio da naše građevinske firme puno rade u Minsku, jer je naša građevinska industrija imala tradiciju i gradila u čitavom svetu, po čemu smo prepoznatljivi.

- Minsk se poslednjih petnaset godina razvija neverovatnom brzinom zahvaljujući upravo našim firmama, iskustvu i pameti koja ovde radi. Imali smo priliku da obiđemo i Nacionalnu biblioteku i čitav ovaj poslovno-stambeni kompleks koji se gradi, kao i gradilište Gasprom centra - rekao je Nikodijević.

On je istakao da smo ponosni na naše građevince koji ovde rade i „naš zadatak je da razgovaramo sa kolegama iz Minska, upravo da zahvaljujući iskustvu i rezultatima naših građevinskih firmi otvorimo vrata i drugim privrednicima da mogu da rade na tržištu Minska i Belorusije“.

Nikodijević je dodao da je Belorusija zemlja koja se vrlo brzo razvija i koja ulaže u svoju infrastrukturu, saopštila je gradska Služba za informisanje.

- U Minsku se godišnje gradi preko milion kvadrata, stambena industrija je u razvoju, ovde su čitavi lanci hotela i mi moramo njihova iskustva da prenesemo na Beograd. Osim znanja, pameti i iskustva koje imamo, stvorićemo sve zakonske uslove da se investitorima omogući ulaganje u Beograd. Cilj ove posete je upravo da se omogući ulazak našim kompanijama na belorusko tržište. Veze između dve države nisu dovoljno iskorišćene u prošlosti, a sada se situacija menja - naglasio je Nikodijević.

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević rekao je da je u Minsku stepen nezaposlenosti jedan procenat, a da dominantno učešće u stvaranju BDP-a ima industrija.

- Jedan od osnovnih uzroka takvih pokazatelja je postojanje njihovih slobodnih i privrednih zona. S obzirom na to da u Beogradu već imamo uspostavljenu jednu slobodnu zonu i pet privrednih zona, nama je bilo bitno da vidimo kako su te zone ovde ustrojene - kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, iskustvo koje nosimo odavde govori da ono što smo uradili u Beogradu jeste dobro i da tim putem treba da nastavimo.

- Zbog toga smo na jučerašnjem biznis forumu poseban akcenat stavili na prezentaciju privrednih i slobodnih zona jer je to prostor gde njihove kompanije mogu da dođu i iz temelja grade nove fabrike - rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, na biznis forumu je bilo i interesovanje za velike infrastrukturne razvojne projekte, jer je Minsk veliko gradilište.

Ideja je, dodao je Milosavljević, da se iskustva Minska u realizaciji velikih infrastrukturnih razvojnih projekata primene i u Beogradu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;