INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Umesto u dvorištu brojilo na banderi

09.05.2016. | D. Mlađenović | Dnevnik

Mnogi građani Srbije, koji stanuju u kućama, imaju strujomer/brojilo unutar dvorišta i sami čitaju potrošenu struju ili dopuštaju ulazak ovlašćenim osobama koje taj posao rade u svoje dvorište. Međutim, ta praksa polako se menja, jer je u toku izmeštanje strujomera iz dvorišta. Od januara 2007. godine do kraja 2014. godine izmešteno je oko 100.000 mernih mesta, a planirano je da se godišnje izmesti oko 35.000 brojila.  Razloga za to je mnogo, ukazuju u “Elektroprivredi Srbije”, istučući da je ovaj postupak u skladu sa Zakonom o energetici.

Naime, kako bi se radnicima distribucija obezbedio bezbedan, potpun i neometan pristup mernim uređajima i instalacijama, kao i mestu merenja radi očitavanja, provere ispravnosti, otklanjanja kvarova, zamene, održavanja i kontrole ispravnosti, već nekoliko godina izmeštaju se  brojila/strujomeri iz dvoršta. Kako kažu u EPS-u, na taj način se omogućava permanentna dostupnost mernim uređajima i opremi. Izmeštanjem mernih, mesta, ističu u ovoj kompaniji, znatno se smanjuje mogućnost neovlašćenog korišćenja električne energije i omogućava redovno očitavanje potrošnje, što direktno utiče na smanjenje gubitaka u distributivnoj mreži. Takođe, smanjuje se i potreba za angažovanjem policije u slučajevima obustave isporuke električne energije.

www.pixabay.com

Ipak, građani su iznenađeni najavom distribucija da će strujomeri biti izmešteni iz dvorišta, jer su navikli na dosadašnji način očitavanja potrošnje, a i izvesno je da ogroman broj potrošača ne manipuliše potrošnjom (ne krade struju), da je potrošnja realna i da se potrošeno plaća. Iz EPS-a naglašavaju da građani ne treba da se brinu jer je planirano da se na bandere i van privatnog poseda izmeste sva brojila iz kuća i individualnih objekata. I dok su se do sada brojila uglavnom  premeštala zbog krađe struje ili iz tehničkih razloga, sada se to radi planski, u čitavim naseljima, jer na to obavezuje Zakon o energetici.

Kako kažu u EPS-u, brojila se u celoj zemlji izmeštaju iz privatnih objekata, gde god za to ima tehničkih uslova. Naravno, distribucije prvo obaveste građane, pa nakon toga ekipe izlaze na teren, jer se time olakšava rad i sprečavaju zloupotrebe. Za sada se neće izmeštati brojila iz stambenih zgrada jer je akcenat stavljen na individualne stambene objekte, a ovaj posao rade ovlašćena lica operatora distributivnog sistema „EPS Distribucija“.

Iz EPS-a ukazuju da se izmeštanjem brojila van dvorišta sprečavaju  bilo kakve manipulacije korisnika sistema, jer je merno mesto u svakom trenutku dostupno ekipama EPS-a, bez ulaženja u privatne posede, odnosno privatna dvorišta. Time se sprečava krađa struje, ali i obezbeđuje pravovremena reakcija u slučajevima kada dođe do požara ili kvara na brojilu jer će radnici moći da priđu mernom mestu. Upravo to i propisuje Zakon o energetici – sva brojila moraju biti dostupna službenim licima distribucije, ne samo zbog očitavanja, već i kontrole i održavanja.

Iako su brojila na stubovima novina za građane Srbije to je uobičajena praksa u mnogim državama Evrope, ali i u Americi i Kanadi gde je ulaz na privatni posed zabranjen. Na taj korak odlučile su se i neke zemlje u regionu, pa su u Grčkoj  već izmeštena sva brojila iz privatnih kuća i individualnih objekata, a u Crnoj Gori se na električnim stubovima nalazi već 90 odsto mernih mesta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;