U BiH niče desetak vetroparkova

13.04.2016. | Nikola Salapura, Zlatan Čekić | Nezavisne Novine

U BiH bi, prema planovima, u narednih nekoliko godina trebalo da bude izgrađeno više od deset vetroelektrana, a koje će se većinom nalaziti na jugu zemlje, duž granice s Hrvatskom, pokazuju raspoloživi podaci. Neki od tih velikih projekata već su započeti, dok su ostali tek u fazi najave.

Inače, BiH ovim projektima nastoji da sprovede Evropsku energetsku direktivu do 2020. godine, koja predviđa smanjenje emisije štetnih gasova za 20 odsto, kao i udeo od 20% obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije. To, osim BiH, nastoje sprovesti i druge zemlje jugoistočne Evrope i to upravo izgradnjom niza vetroelektrana.

Kada je u pitanju BiH, najsvežiji primer je dodela koncesije za izgradnju vetroelektrana na području sela Teočak, koje se nalazi nedaleko od Bihaća, a koja je dodeljena firmi „Ivicom Consulting“ iz Zagreba.

Vid Šantić, ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK), rekao je da najbolji ponuđač ima pravo da izgradi postrojenja koja bi snagu vetra pretvarala u električnu energiju, s tim da ukupna instalisana snaga svih vetroelektrana može iznositi najviše 40 megavata.

www.pixabay.com

- Njihova pojedinačna snaga iznosila bi pet megavata što znači da se predviđa gradnja maksimalno osam vetrostubova. Predviđena vrednost takvog projekta iznosi oko 25 miliona evra – rekao je Šantić.

On je dodao da će iskorištavanje energetskog bogatstva USK u narednom periodu biti jedan od strateških ciljeva aktuelnih vlasti u ovom kantonu. Jedan od izvesnijih velikih vetroparkova, čija je realizacija u toku, je izgradnja vetroparka na planini Trusini, kod Nevesinja, u koju britanska kompanija „Kermas“ planira uložiti oko 76 miliona evra. Ovaj veliki projekat bi trebalo da bude završen sledeće godine.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je ranije da je koncesionar, firma „Eol prvi“, krajnje ozbiljan i da je dostavio vrlo uverljive dokaze da radi na realizaciji ovog projekta. Inače, Vlada RS je firmi „Eol prvi“ u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat.

Visina vetroturbina biće 84 metra s promerom krilnog rotora od 112 metara. Pored toga, u RS bi trebalo da bude izgrađena i vetroelektrana „Hrgud“, u opštini Berkovići. S tim u vezi, krajem septembra prošle godine je i potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju ove vetroelektrane, koja je dodeljena „Elektroprivredi RS“. Projekat je ukupne vrednosti 65 miliona evra. Na tom lokalitetu je planirana izgradnja vtroelektrane kapaciteta instalisane snage 48 megavata sa 16 objekata, odnosno sa po tri megavata po jednom objektu. Očekuje se da ovaj projekat bude realizovan u narednih nekoliko godina. Đokić je napomenuo da je Vlada RS odlučna da nastavi ubrzano voditi projekte energetike, odnosno izgradnje energetskih objekta za proizvodnju električne energije, naročito iz obnovljivih izvora.

Kada je u pitanju FBiH, između ostalog, planirana je izgradnja vetroelektrane „Mesihovina“, kod Tomislavgrada. Prema predlogu iz glavnog projekta, ova vetroelektrana imaće 22 vetroturbine čija će pojedinačna instalirana snage biti od dva do 2,5 megavata, što će činiti ukupnu instaliranu snagu od 44 do 55 megavata, zavisno o izboru, odnosno snazi pojedine vetroturbine.

Prema očekivanju, godišnja proizvodnja biće između 128.527, odnosno 150.300 megavat-časova električne energije. Kod Tomislavgrada je planirana i izgradnja vetroelektrane „Gradina“. Tako je početkom godine potpisan i memorandum o razumijevanju između kompanije „Gradina“ iz Tomislavgrada i kineskih kompanija „China Machinery Engineering Corporation“ i „China-Africa Investment and Development Corporation“ s ciljem izgradnje ove vetroelektrane, vredne oko 150 miliona evra, a koja bi, kako je planirano, imala 35 stubnih mesta, snage 3,2 megavata. Takođe, tu je i vetroelektrana „Podveležje“, kod Mostara, gdje je planirana izgradnja 16 vetroturbina, a ukupna investicija će iznositi 140 miliona KM. Instalirana snaga ove vetroelektrane je do 48 megavata, dok je moguća godišnja proizvodnja 93 gigavat-časa električne energije. Pored ovih vetroelektrana, planirana je i izgradnja ovih objekata i kod Bosanskog Grahova, Livna, Travnika i u drugim mjestima.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Lepa 24.02.2020.
Po istom principu brzine odbijati od legali...
Staviće bučne tramvaje umesto tihih trolejb...
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...