INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Divlja gradnja i dalje cveta

28.03.2016. | Olivera Vukosavljević | RTS

Pre tri meseca ekipa RTS- a je, zajedno sa građevinskom inspekcijom, obišla jedno gradilište u centru prestonice na kome se zida bez ijednog papira. Prisustvovali su postavljanju žute trake koja označava zabranu gradnje. Međutim, to nije sprečilo investitora da podigne – još dva sprata.

- U tom slučaju građevinska inspekcija završila je svoj posao po zakonu. Inspektori su više puta izlazili na lice mesta i stavljali znak zabrane gradnje i pečaćenjem mašina – kaže državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandra Damnjanović. Ističe da je reč o krivičnom delu u sticaju za koji je predviđena mnogo stroža kazna nego što je bespravna gradnja. Kako je dodala, sudbina takvog objekta je rušenje.

U međuvremenu, građevinska inspekcija pojačala je kontrolu. Na jednom gradilištu na Zvezdari utvrđeno je da je investitor izgradio više od dozvoljenog.

Inspektorka Zagorka Panić kaže da je investitor tog objekta imao pravosnažnu građevinsku dozvolu od koje je odstupio dva sprata.

- Inspekcije će doneti rešenje za taj bespravni objekat i onaj koji je imao dozvolu a od nje odstupio. Celokupan predmet dostaviće Sekretarijatu za legalizaciju da uđe u postupak ozakonjenja – navodi Panićeva.

www.pixabay.com

U Tužilaštvu potvrđuju da divlja gradnja i dalje cveta – za poslednjih 14 meseci stiglo im je oko 185 krivičnih prijava. Međutim, kako napominju, nelegalna gradnja spada u lakše krivično delo za koje je predviđena maksimalna kazna zatvora do tri godine, ali koja može da bude zamenjena novčanom kaznom.

- Sa okrivljenim investitorom koji u tužilaštvu prizna krivično delo, zaključuje se sporazum, na osnovu kojeg sudija donese odluku da okrivljeni primenom instituta odlaganja krivičnog gonjena uplati novcani iznos od 200.000 pa i milion dinara u humanitarne svrhe – navodi zamenik javnog tužioca Leposava Vujanović Porubović.

Građevinski stručnjaci smatraju da su kazne za investitore male, kao i da bi trebalo ispitati i licence svih nadzornih organa na gradilištima na kojima se nezakonito zidalo.

Građevinski konsultant Sima Stokić istče da se sadašnjom regulativom divlja gradnja samo potpomaže.

- Novčane kazne nisu dovoljne jer one tu ne mogu ništa da reše. Nikada ne možete da propišete toliku kaznu koliko investitor može da zaradi prodaji stanova u velikim gradovima – smatra Stokić. - Investitori registruju firme koje služe samo za izgradnju jedne stambene zgrade. Po završetku izgradnje prodaju sve stanove u objektu, kojeg su od legalnog tokom zidanja prekoračivši građevinsku dozvolu pretvorili u nelegalni, da bi potom ugasili firmu.

Svi nelegalno izgrađeni objekti moraju da se popišu do novembra. Potom „Sekretarijati za legalizaciju“ odlučuju koji će objekti biti ozakonjeni.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;