KfW obezbedio 60 miliona evra za vetroelektranu „Hrgud“

17.03.2016. | Indikator

Razvojna banke KfW nastavlja podršku elektroenergetskim projektima u BiH. Nakon vetroparkova „Mesihovina“ i „Podveležje“, za koje su ugovori potpisan u visini od 72 i 65 miliona evra, obezbeđeno je i 60 miliona evra za vetroelektranu „Hrgud“.

Ovo je rečeno na sastanku direktora Ureda Razvojne banke KfW u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosena i direktora FIPA-e Gordana Milinića u Sarajevu.

Vetroelektrana „Hrgud“ nalazi se u opštini Berkovići, a njena izgradnja ukupno će koštati 65 miliona evra. Osim KfW finansijska sredstva obezbediće i „Elektroprivreda Republike Srpske“ u iznosu od 4,29 miliona evra, koja je i dobila koncesiju za izgradnju vetroparka.

Vetroelektrana je kapaciteta instalisane snage 48 megavata sa 16 objekata, odnosno sa po tri megavata po jednom objektu.
Očekuje se da ovaj projekat bude realizovan u narednih nekoliko godina.

Osim vetroelektrana, KfW je finansijski podržao projekte odvodnje, prečišćavanja otpadnih voda i vodosnabdijevanja u Bihaću, Zenici, Tuzli i Banja Luci, a sve na osnovu Sporazuma o saradnji koji su potpisali Vlada Nemačke i Vijeće ministara BiH.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...