KfW obezbedio 60 miliona evra za vetroelektranu „Hrgud“

17.03.2016. | Indikator

Razvojna banke KfW nastavlja podršku elektroenergetskim projektima u BiH. Nakon vetroparkova „Mesihovina“ i „Podveležje“, za koje su ugovori potpisan u visini od 72 i 65 miliona evra, obezbeđeno je i 60 miliona evra za vetroelektranu „Hrgud“.

Ovo je rečeno na sastanku direktora Ureda Razvojne banke KfW u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosena i direktora FIPA-e Gordana Milinića u Sarajevu.

Vetroelektrana „Hrgud“ nalazi se u opštini Berkovići, a njena izgradnja ukupno će koštati 65 miliona evra. Osim KfW finansijska sredstva obezbediće i „Elektroprivreda Republike Srpske“ u iznosu od 4,29 miliona evra, koja je i dobila koncesiju za izgradnju vetroparka.

Vetroelektrana je kapaciteta instalisane snage 48 megavata sa 16 objekata, odnosno sa po tri megavata po jednom objektu.
Očekuje se da ovaj projekat bude realizovan u narednih nekoliko godina.

Osim vetroelektrana, KfW je finansijski podržao projekte odvodnje, prečišćavanja otpadnih voda i vodosnabdijevanja u Bihaću, Zenici, Tuzli i Banja Luci, a sve na osnovu Sporazuma o saradnji koji su potpisali Vlada Nemačke i Vijeće ministara BiH.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?