Zbog gasovoda ruše 36 kuća u Batajnici?!

10.03.2016. | M. Lj. Popović | Novosti

Skoro 40 godina nakon postavljanja cevi za gasovod, koji prolazi ispod 36 kuća u Batajnici, usvojenim Generalnim urbanističkim planom predviđa se postavljanje zaštitnog pojasa i uklanjanje ovih objekata?! Vlasnici kuća u naselju blizu Batajničkog mosta i auto-puta, međutim, umesto rušenja traže izmeštanje trase protoka gasa.

Amandman žitelja Batajnice koji je potpisalo 836 građana, nije prošao na Skupštini grada Beograda, ali oni, kako kažu, ne odustaju od svojih zahteva.

- Ne znamo po kom osnovu je gasovod uopšte mogao da prođe kroz naseljeno mesto na kome je, u trenutku postavljanja cevi, već bilo 16 legalno izgrađenih kuća – kaže za „Novosti“ Snežana Opačić, vlasnica jednog od placeva u Ulici Žarka Obreškog kroz koji prolazi gasovod. - Sumnjamo da ova trasa, koja inače ima tri pravca, uopšte ima građevinsku i upotrebnu dozvolu. Uprkos našim zahtevima, nismo uspeli da dobijemo dokumente o takvim odobrenjima od nadležnih institucija.

Pravilnikom o nesmetanom i bezbednom transportu gasa pritiska većim od 16 bara predviđeno je da se na 200 metara od trase gasovoda ne sme zidati više od 28 objekata.

- Paradoks je da se i novim Generalnim urbanističkim planom u tom pojasu nalazi takozvano Novo naselje, na kome se nalaze desetine stambenih zgrada – objašnjava Opačić. - U „crvenu zonu“ bezbednosti, prema usvojenom dokumentu, ulazi i buduća škola.

Izmeštanje njihovih kuća, zbog zaštitnog pojasa, stanovnicima ovog dela Batajnice čudno je i zbog činjenice da će gasovod za deset godina morati da se ukloni, zbog roka trajanja cevi od pet decenija.

- Mi smo čak napravili i računicu i shvatili da bi državu jeftinije bilo izmeštanje toka gasa ka auto-putu, od eksproprijacije zemljišta – kaže Đuro Marinković, jedan od stanovnika spornih kuća. - Naime, za premeštanje cevi država bi trebalo da izdvoji nešto više od dva miliona evra, a za otkup placeva od vlasnika oko sedam.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 22.01.2019.
Sve je to lepo, ali Vinča je praistorijsko ...
Ognjen 15.01.2019.
Ja radim te krovove deset godina i nikad ni...
Cacanin 31.12.2018.
Gos Janko vi pričate o radniku koji radi na...
Darko 31.12.2018.
Zakoni postoje, ali se ne poštuju. Sem jedn...
janko 21.12.2018.
Da su tolike dnevnice u Srbiji, nebi niko i...