Novi most u Trsteniku uz pomoć KfW nemačke razvojne banke

04.02.2016. | Tanjug

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima KfW nemačke razvojne banke u vrednosti od 452.000 evra u Trsteniku će biti izgrađen potpuno novi viseći most, jer je pretrpeo ozbiljna oštećenja tokom poplava 2014. godine.

Ugovorom koji je potpisan između Opštine Trstenik, JKP „Komstan" sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture označen je početak realizacije ovog, za opštinu Trstenik, izuzetno značajnog projekta.

Most je veoma važan, jer preko njega prelazi magistralnii cevovod uz pomoć koga se pijaćom vodom snabdeva više od 15. 000 ljudi, navodi se u saopštenju opštine.

- Bespovratnim sredstvima KfW nemačke razvojne banke započeli smo realizaciju jako važnog projekta izgradnje visećeg mosta koji će i dalje imati funkciju da nosi magistralni cevovod kojim se vodom snabdeva Trstenik, ali će novi most ujedno biti i pešački. Izgradnjom mosta povezaćemo pešačku zonu duž leve i desne obale Zapadne Morave i započeti projekat uređenja Omladinskog keja – rekao je predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić.

Kako je kazao, kompletno je pripremljen projekat koji podrazumeva i uređenje i regulaciju toka Zapadne Morave sa kojim je opština za sredstva aplicirala kod „Svetske banke“ i drugih donatora.

Projekat izgradnje visećeg mosta predstavlja i nastavak kapitalnog projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u okviru programa KfW nemačke razvojne banke.

- Odlukom Vlade Srbije grad Trstenik i komunalno preduzeće kao nosilac posla, dobili smo bespovratnu donaciju od 452.000 evra. Investicijom od tri miliona evra u rekonstrukciju vododvodne mreže u Trsteniku rešili smo problem sa vodosnabdevanjem grada. Uz donaciju za izgradnju mosta celokupna investicija iznosiće oko 3,5 miliona evra – rekao je direktor JKP „Komstan“, Goran Knežević.

Nakon potpisavanja ugovora predstoji izrada projektne dokumentacije, a sam početak radova planiran je tokom druge polovine ove godine. Izgradnjom novog mosta i kompletnim uređenjem obale ostvariće se plan detaljnog uređenja centra Trstenika, dodaje se u saopštenju.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!
veselnik 01.02.2019.
Reference ove vlasti i nisu bas za hvalu. T...
veselnik 01.02.2019.
Znaci stranci bolje od nas znaju kakav je "...