INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li će "Južni tok" oživeti kroz "Bugarski tok"

29.01.2016. | Ružica Vranjković | RTS

Obustavljeni projekat „Južni tok“ mogao bi da oživi kroz novi gasovod „Bugarski tok“. Na zasedanju rusko-bugarske međudržavne komisije za ekonomsku saradnju, koja se posle pet godina sastala u Sofiji, Bugarska je, i zvanično, Rusiji predložila da se na bugarskim obalama Crnog mora napravi gasno čvorište. Moskva je zainteresovana, ali samo ako Evropska unija odobri projekat.

Predlog za gradnju nove verzije „Južnog toka“ inicirao je bugarski premijer Bojko Borisov. Plan je da se iskoristi prethodna trasa deonice „Južnog toka“ kroz Crno more. Bugarskoj je prioritet da napravi gasni distributivni centar u blizini crnomorske luke Varna, gde bi se kroz dve podmorske gasne cevi dopremao ruski gas.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Rusija je naš veoma važan partner u oblasti energetike, naš glavni snabdevač gasom, naftom i nuklearnim gorivom. S druge strane, Bugarska je veoma pouzdana za tranzit ruskog gasa u Grčku, Tursku, Makedoniju. Sa našim ruskim partnerima razmatraćemo taj projekat jer mora da bude u skladu sa propisima EU – ističe ministarka energetike Bugarske Temenuška Petkova.

U bugarskoj vladi tvrde i da su zvaničnike Unije već upoznali sa planovima o izgradnji tog gasnog čvorišta. Iako su optimisti povodom realizacije novog projekta, Rusi traže i zvaničnu potvrdu Evropske komisije.

- Jedina stvar koju smo zatražili za sada je odobrenje Evropske komisije koja mora da odobri niz dokumenata, uključujući i tehničke, jer se bez njih projekat teško može razvijati – napominje Sergej Gerasimov iz Rusko-bugarske međuvladine komisija.

Najavljeni projekat bi opravdao i povezivanje Srbije i Bugarske gasovodom „Dimitrovgrad-Sofija“, koji je pokrenula Evropska unija, čime bismo osigurali dodatne količine gasa.

- Sledeća alternativa i sigurnost snabdevanja građana zavisiće od regionalnih projekta kao što je TANAP, „Turski tok“, kao što je eventualno „Severni tok“, gde ćemo imati sigurnije snabdevanje ovog dela Evrope – ističe Ljubinko Savić iz „Privredne komore Srbije“.

Kapacitet „Južnog toka“ trebalo je da bude 63 milijarde kubika gasa godišnje, a gasni distributivni centar „Balkan“ u Varni pokrio bi trećinu te količine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;