Brže do koridora i Stare planine

29.01.2016. | V. Ćirić | Novosti

Najava republičkih vlasti o izgradnji puta iz smera Pirota ka turističkom centru na Staroj planini – ka Babinom zubu i Jabučkom ravništu, gde se nalazi i atraktivni hotel koji je nazvan po planini – dočekana je sa odobravanjem. Realizacijom izgradnje puta taj deo planine bio bi znatno bliži istočnom kraku Koridora 10, što znači da bi se i broj posetilaca ovih staroplaninskih lokacija znatno povećao, a veruje se da ni potencijalni investitori ne bi ostali ravnodušni.

Konkretno, namernici koji dolaze sa juga – sa Koridora, ali i iz susedne Bugarske, te Pirota i okolnih gradova – putovali bi bar četrdesetak kilometara manje nego sada.

Potvrđujući da ovim povodom još nije bilo kontakata s republičkom vlašću, gradonačelnik Vladan Vasić podseća na to da je, pre pet godina, izgrađena trasa tog puta koja vodi od pirotskih sela Mirkovaca, Rudinja i Cerove, odakle je ovaj turistički centar udaljen samo 17 kilometara.

- Taj put bi bio najkraći pravac do Babinog zuba i mnogo bi značio za ekonomiju i oživljavanje čitavog regiona – kaže Vasić, napominjući da je u trasiranje novog puta sa pirotske strane planine, pre pet godina, uloženo 50 miliona dinara, ali su mašine gotovo iste sezone zaustavljene.

Put na južnoj sunčanoj strani planine pruža se od Cerove i Mirkovaca, preko Rudinja i Zaskovaca, do Babinog zuba. Druga, još kraća trasa – od Pirota do Babinog zuba – dugačka je samo 36 kilometara i ide preko Zavojskog jezera, Mrtvačkog mosta, Vojne i Zaskovaca. Ovaj pravac je korišćen i za postavljanje dalekovoda do novog turističkog kompleksa.

Apsurd

Sadašnji put kojim se od Pirota stiže na Babin zub vodi preko Kalne, a dugačak je čitavih 70 kilometara, pa se Piroćanci radije odlučuju da zimuju na Vitoši, u Bugarskoj, nego na svojoj Staroj planini.

 

 
Share |

Komentari: 1

Darko 09.02.2016 12.45.34

Apsurd je i put Knjaževac - Pirot. Bubrezi otpadaju na rupama. Treba i taj put proširiti i rekonstriusati. A i od Kalne do Babinog zuba valja samo par kilometara. Što se i videlo u emisiji SAT.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...