INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Geometri zatvaraju šaltere

15.12.2015. | J. Ž. S. - Z. R. | Novosti

Svi katastri u Srbiji obustaviće rad 15. decembar 2015! Na šalterima geodetskih uprava moći će da se uzmu samo uverenja o imovinskom stanju neophodna za regulisanje prava iz socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Geometri traže da Vlada izuzme „Republički geodetski zavod“ (RGZ) iz primene zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih.

Prema rečima Nebojše Dojčinovića iz Nezavisnog sindikata RGZ, prošlonedeljni pokušaj pregovora sa Agencijom za mirno rešavanje sporova nije urodio plodom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Pozvali smo na zajednički sastanak predstavnike ministarstava građevine, rada, finansije i državne uprave, ali odgovor još nismo dobili – kaže Dojčinović. - Na ukazane probleme i zahteve sindikata, predstavnici poslovodstva i Vlade nisu našli adekvatna rešenja. U nekim izjavama državni sekretari Ministarstva građevinarstva pokušavaju da minimalizuju i zamagle pitanja koja su otvorena. O navodno postignutom dogovoru sa sindikatima nema ni govora, prvenstveno, što tih razgovora nije ni bilo.

Problemi u RGZ-u, kako kaže Dojčinović, potiču van ove institucije. On napominje da rukovodstvo koje je više od godinu dana u v. d. stanju ili bez rešenja o postavljenju samo čini dekor jedne krajnje nesvakidašnje situacije.

- Vlada usvaja Strategiju razvoja koja treba da bude okosnica planova poslovanja RGZ – objašnjava Dojčinović. - S obzirom da je poslednji petogodišnji plan rada istekao 31. decembra prošle godine i da u međuvremenu nije donet drugi koji bi bio važeći u ovom trenutku, pitamo se na bazi kojih parametara se utvrđuje obim posla, kao i neophodan broj izvršilaca za RGZ i na osnovu kojih normi se vrši strateško planiranje u ovoj instituciji.

Direktor „Republičkog geodetskog zavoda“ Borko Drašković smatra da bi štrajk sa potpunom obustavom rada u ovom trenutku bio neodgovoran prema budućnosti RGZ i svih zaposlenih. Naročito u trenutku kada počinje primena Zakona o ozakonjenju, i priprema se izdavanje elektronskih građevinskih dozvola od 1. januara. Drašković je upozorio zaposlene da se pridržavaju Zakona o štrajku i Zakona o radu.

- Doneli smo Odluku o utvrđivanju minimalnog procesa rada kako bi se stvorili uslovi za nesmetan nastavak funkcionisanja ove institucije – rekao je Drašković. - Zbog ostvarivanja prava na zaradu zaposleni koji budu radili biće evidentirani.

Minimum obaveza

Da bi se ispoštovao minimum procesa rada u službama za katastar mora biti otvoren najmanje jedan prijemni šalter. Radnici su upozoreni da moraju omogućiti svim strankama da podnesu zahtev za upis, izdavanje lista nepokretnosti, posedovnog lista, kopije plana i uverenja. Ne smeju zaključavati prostorije za vreme radnog vremena, a zabranjeno je i ometanje zaposlenih koji žele da rade.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;