Veća ulaganja u kikindske zelene resurse

09.12.2015. | Tanjug

Ulaskom u Energetsku zajednicu jugoistočne Evrope 2005.godine, Srbija se obavezala da će do 2020.godine 27 odsto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora. Iako evropski zvaničnici priznaju pomak koji je Srbija napravila u promociji ulaganja u takozvane zelene resurse, oni ocenjuju i da zakonodavstvo i primena regulative još nisu kakvi bi trebalo da budu i nisu prijateljski prema investitorima.

Međutim, primer dobre prakse je opština Kikinda, u kojoj je u protekle četiri godine urađeno sedam projekata za korišćenje solarne energije.

Pored sportskog centra Jezero i doma učenika Nikola Vojvodić koji su postavljanjem i korišćenjem solarnih panela ostvarili značajne uštede, i Kikindska opšta bolnica smanjiće troškove za gas za oko 5 miliona dinara na godišnjem nivou. Investiciju vrednu oko 20 miliona dinara finansirali su opština Kikinda i Ministarstvo privrede.

Država, nadležna ministarstva i resorni pokrajinski sekretarijat pomažu ustanovama realizaciju projekata koji se odnose na podršku alternativnim izvorima energije.

Prave podrške privatnom sektoru, nažalost, još uvek nema. Koliko gubimo pokazuje i sledeći primer.

Savremeni solarni sistemi omogućuju korišćenje solarne energije tokom cele godine, a sa 2279 sunčanih sati godišnje Kikinda bi tu prednost morala da iskoristi.

Da bismo ispunili zeleni cilj, osim ulaganja u proizvodnju obnovljivih resursa, država trebalo da izdvoji sredstva za energetsku efikasnost, to jest, da finansijski pomogne građanima da bi mogli da solarne panele, energiju biomase, ili geotermalne resurse koriste samostalno u domaćinstvima, kao što je to slučaj u Nemačkoj ili Češkoj.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...