INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Požarevac: Obnavlja se zgrada Gradske uprave

30.11.2015. | D. Novković | Novosti

Počela je rekonstrukcija zdanja Gradske uprave u Požeravcu – nekadašnjeg Načelstva, podignutog 1889, a 1983. proglašenog za kulturno dobro od velikog značaja. U istorijskoj zgradi danas se nalaze još Školska i Policijska uprava, Osnovni i Prekršajni sud, sedište Braničevskog upravnog okruga i Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Obiman posao započet je od krova, koji će u potpunosti biti rekonstruisan kako bi se sprečila prokišnjavanja i oštećenja enterijera, a požarevačko privatno preduzeće „Jović gradnja“ izabrano u postupku javne nabavke – kaže Mitar Karadžić, prvi čovek ovdašnje „Direkcije za izgradnju“, najavljujući da će do kraja godine ista procedura biti pokrenuta i za promenu kompletnih elekroinstalacija, s obzirom na to da je završena izrada projekta za elektro i mašinske radove.

Zamena elektroinstalacija na zgradi Načelstva je neophodna jer one, prvobitno, nisu bile predviđene za potrebe brojnih službi koje danas rade u ovom zdanju, pa leti – zbog korišćenja klima-uređaja – često dolazi do nestanka struje... Zato je za navedene radove iz ovogodišnjeg gradskog budžeta obezbeđeno 25 miliona dinara, dok za - takođe neophodne – obnovu fasade i enterijera tek treba obezbediti sredstva.

Zgrada Načelstva podignuta je po projektu arhitekte Fridriha Gizela i, uz Železničku stanicu u Beogradu, važila je za najimpozantniju u Srbiji tog vremena. Za njenu gradnju korišćena su sredstva sakupljena petogodišnjim prirezom, odnosno samodoprinosom, a – osim monumentalnog spoljašnjeg izgleda – zdanje je imalo i reprezentativni enterijer, sa najkvalitetnijim nameštajem koji i danas postoji u svečanim salonima, te umetnički oslikanim zidovima i tavanicama.

Park

Ispred zgrade Načelstva podignut je i veliki park, u čijem središtu je spomenik knezu Milošu Obrenoviću, rad vajara Đorđa Jovanovića koji je, 1898, otkrio kralj Aleksandar Obrenović, u prisustvu svog oca Milana. Osim Načelstva, u planu je rekonstrukcija i ovog parka, kojem treba vratiti originalni izgled s kraja 19. veka.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;