INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pruga spaja prestonice

05.11.2015. | Z. R. | Novosti

Rekonstrukcija pruge između Beograda i Sarajeva jedan je od projekata koji povezuje zemlje zapadnog Balkana i za koji i Srbija i BiH smatraju da ga treba realizovati što pre. Ova saobraćajnica je deo mreže javnih železničkih pruga BiH, na deonici od Zvornika preko Tuzle do Doboja, dužine oko 100 kilometara, kao i deo mreže javnih železničkih pruga Republike Srbije na deonici Ruma-Šabac-Loznica-Brasina-granica BiH, dužine 108km. Danas na ovoj pruzi vozovi saobraćaju brzinama od 20 do 60 kilometara na čas, a predviđeno je da bi se posle obnove, brzina udvostručila.

U Ministarstvu građevine i saobraćaja napominju da se modernizacija pruge od Rume preko Šapca do granice sa Bosnom, razmatra u dve varijante u zavisnosti da li će biti obnovljena za dizel ili prilagođena za elektro vuču.

- U oba slučaja neophodno je uraditi kompletnu projektnu dokumentaciju. Procenjene investicione vrednosti su 32 miliona evra za dizel, odnosno 120 miliona evra za elektrovuču na pruzi – objašnjavaju u Ministarstvu. - U prvoj varijanti bila bi neophodna rekonstrukcija delova pruge na kojima još nisu ugrađene šine S-49, za brzine do 120 kilometara na sat. To su deonice Petlovača-Lešnica, stanica Loznica, pruga Loznica-Gornja Koviljača, Brasina-Donja Borina i rasputnica Donja Borina-Mali Zvornik.

Za elektrovuču je, kako navode u Ministarstvu saobraćaja, neophodna rekonstrukcija pružnih i staničnih koloseka na celoj dužini pruge od Rume do granice sa BiH, u dužini od 108 kilometara. Ona bi bila prilagođena brzinama do 120 kilometara na sat, i to ugradnjom novih šina UIC-60 na betonskim pragovima i u tucaniku, izgradnjom novih elektronskih signalno-sigurnosnih i telekomunikacionih uređaja sa centrima telekomande u Loznici i Šapcu. Podrazumevala bi i izgradnju stabilnih postrojenja električne vuče na celoj dužini pruge i rekonstrukciju putnih prelaza.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;