INFONET-468X60-BANNER

Ulaganje 280 miliona evra u Vlasinu

26.10.2009. | Blic

Za uređenje priobalja i naselja, izgradnju osam hotela, infrastrukturnih i drugih objekata pored Vlasinskog jezera u narednih 12 godina biće uloženo 280 miliona evra, a posao će dobiti hiljade ljudi.

U razvoj visokoplaninskog turizma na Vlasini država će uložiti 50 miliona evra, a ostatak treba da se obezbedi od privatnih investitora iz zemlje i inostranstva i već ima ponuda iz Italije, Danske, Grčke, Švedske, Rusije i Engleske.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i puteve Surdulice Dragan Micić izjavio je da je u toku izrada četiri urbanistička plana, koja je poverena stručnjacima kruševačkog Zavoda za urbanizam.

- Urbanistički planovi uređenja Vlasine biće usvojeni u martu iduće godine, a nakon toga na potezu su domaći i inostrani investitori. Nastoji se da se postigne ravnoteža između budućeg turističkog razvoja i očuvanja prirode i njenih vrednosti. U hotelima visokog ranga i u drugim smeštajnim kapacitetima ne sme da bude više od 4.500 ležajeva kako bi se sačuvala prirodna ravnoteža. Za izgradnju i rekonstrukciju putne, energetske, vodovodne i kanalizacione mreže od države i evropskih fondova biće obezbeđena 24 miliona evra. Ne samo što će se zaustaviti divlje naseljavanje vlasinske visoravni, već je u planu da se sruši 50 objekata - rekao je Micić.

- Oko 13 miliona evra iz državne kase treba da se obezbedi za otkup zemljišta na kojem treba da se grade objekti predviđeni master planom. Za izgradnju osam hotela treba da se obezbedi 71 miliona evra. Sa privatnim investitorima država treba da gradi golf teren za 4 mil EUR. Izgradnja vodenog parka koštaće 13 miliona evra, a centar zabave 3,5 miliona evra. Planira se i izgradnja platformi za posmatranje marina i centra za vodene sportove. Novcem privatnika izgradiće se i sportska dvorana i rekreacioni centar. Ostavljena je mogućnost da se kao atrakciju izgradi konjički ranč za 600.000 evra - kaže predsednik opštine Surdulica Novica Tončev.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;