INFONET-468X60-BANNER

Država 20 godina nema popis nekretnina (video)

20.07.2015. | Tanjug

„Državna revizorska institucija“ (DRI) ukazala je danas da već dvadeset godina nema evidenciju niti kontrolu nad raspolaganjem nekretnima u svom vlasništvu, pa je usled toga propuštena prilika da se po tom osnovu uvećaju prihodi budžeta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je „Tanjugu“ da je revizijom utvrđeno da Vlada nema organizovan sistem raspolaganja nepokretnom imovinom u Srbiji, da pored toga korisnici raspolažu nepokretnostima bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu i zaključka Vlade, da korisnici i drugi državni organi ne postupaju sa pažnjom dobrog domaćina, odnosno korisnici ne raspolažu nepokretnostima na jedan transparentan način.

Sretenović je na konferenciji za novinare, predstavljajući izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srbije“, naglasio da je neophodno da vlada naloži popis nepokretnosti.

„Na taj način“, kako je naveo, „utvrdilo bi se čime država raspolaže a nekon toga trebalo bi izraditi Strategiju kojom će biti definisani ciljevi“.

 „Republička direkcija za imovinu“ nije uspostavila jedinstvenu evidenciju nepokrenosti a u bazu podataka koju poseduje, upisano je ukupno 551.946 jedinica, što ne znači da je toliki i broj nepokretnosti jer su neke zgrade upisane i više puta.

- Jedan od primera je i zgrada ministarstava u Nemanjinoj koja je u bazu podataka upisana 31 put, dok je primera radi zgrada Ministarstva finansija upisana 11 puta – navela je vrhovni državni revizor Svetlana Toma Anokić. - U toj evidenciji za samo 20 odsto nepokretnosti je upisana njihova vrednost, dok za ostale piše nula ili ništa nije upisano.

Ona je pojasnila da je DRI za izradu ove revizije od „Republičke direkcije za imovinu“ tražila uvid u njihovu bazu podataka i na osnovu toga dobila ove podatke.

- Gubici države koji zbog ovoga nastaju ali i mogući prihodi  se za sada ne mogu tačno proceniti jer nije utvrđeno činjenično stanje čime država raspolaže – istakla je Anokić. - Prema podacima „Uprave za trezor“ u peridou od 1. januara do 31. decembra 2013. godine država je prihodovala oko šest milijardi dinara po osnovu davanja u zakup ili korišćenja državnih nepokrentnosti, od čega je 852 miliona dinara uplaćeno u republički budžet dok je ostali novac ostao na računima korisnika nepokretnosti.

Ona je naglasila da su predstavnici DRI o Zakonu o prodaji državne imovine danas saznali i da se u razgovoru sa poslanicima, koijima su  predstavljeni rezultati ove revizije, došlo do zaključka da će ova revizija biti izneta u skupštinskoj raspravi.

Sretenović je naveo da vlada nema kontrolu nad raspolaganjem nepokretnostima zbog nepostojanja centralnog sistema raspolaganja, kao i neodgovornog ponašanja korisnika i nadležnih organa.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija propušta priliku da uveća prihode od raspolaganja nepokretnostima zbog toga što korisnici ne primenjuju tržišne principe i ne sprovode neophodne mere.

- Vladi je zbog toga preporučeno da krene u izradu strategije i plana upravljanja i raspolaganja nepokretnostima, da naloži Ministarstvu finansija da normativno uredi način i rokove sprovođenja propisa za korisnike budžetskih sredstava, da zaduži organi koji će izvršiti popis a „Republički geodetski zavod“ i „Republičku direkcju za imovinu“ da formiraju evidenciju o nepokrentnostima u svojini Republike Srbije – rekao je Sretenović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;