INFONET-468X60-BANNER

Vesić: Gradnja nasipa za zaštitu RB "Kolubare" i Lazarevca

09.06.2015. | Tanjug

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je radove na izgradnji nasipa za dodatno obezbeđenje i zaštitu tamnavskih kopova od poplava i poručio da će taj nasip zastititi ne samo RB „Kolubaru“ već i stanovnike na teritoriji opšitine Lazarevac.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Projekat izgradnje nasipa je vredan oko 132 miliona dinara, a Vesiće je podsetio da je grad Beograd od prošlogodišnjih majskih poplava posvetio veliku pažnju u obnovi i izgradnji novih nasipa.

- Samo u Obrenovcu je tokom prošle godine popravljeno pet nasipa, a ove godine dva i to je sve finansirala Kancelarija za obnovu Vlade Srbije – rekao je Vesić.

On je dodao da Vlada Velike Britanije finansira 28 oštećenja na reci Kolubari i da se očekuje donacija Vlade Italije za popravku nasipa na Topčiderskoj reci.

Vesić je naglasio da su svi radovi koji se odvijaju na Kolubari deo šire akcije zaštite od poplava i da će nasip koji se trenutno gradi zaštiti ne samo RB „Kolubaru“ već i stanovnike opštine Lazarevac.

On je rekao da su bujične poplave najveća prirodna nepogoda u Srbiji i grad Beogad taj problem pokušava da reši sistemski.

- Početkom prošlog meseca dali smo nalog da se počne sa izradom plana generalne regulacije svih bujičnih tokova na teritoriji Beograda, na čemu će raditi gradska „Direkcija za građevinsko zemljište“ – naveo je Vesić i dodao da će nakon toga početi da se radi na projektima da bi mogli da konkurišem za dobijanje sredstava iz fondova EU.

On je istakao da je u toku promena Zakona o glavnom gradu, a jedna od njih se tiče nadležnosti nad vodama, koja će biti podeljena tako da će vode prvog reda pripasti „Srbijavodama“, a bujični potoci gradu Beogradu.

Direktor RB „Kolubara“ Milorad Grčić je rekao da su to preduzeće i EPS ozbiljno shvatili da je neophodno preventivno se zaštiti od poplava.

On je naveo da je Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ napravio tri projekta za sanaciju nasipa – Čep, Kladnica i Vraničina, čija je realizacija u završnoj fazi.

- Projekti su nas ukupno koštali oko šest miliona evra i kada to završimo obezbedili smo RB „Kolubara“ i sve kopove, u znatno većem procentu nego što su ikada bili obezbeđeni – rekao je Grčić. On je objasnio da su nasipi prošireni, povišeni i da je kvalitet gradnje na najsavremenijem nivou.

Grčić je naglasio da je RB „Kolubara“ nakon katastrofalnih poplava prošle godine stala na noge i da su kopovi dovedeni u postojeće stanje, a što se tiče opreme, jedan po jedan sistem počeo je da radi.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;