Zrenjanin: Predstavljen budući izgled Trga

27.01.2015. | RTV

Zrenjaninska Gradska uprava predstavila je izgled koji će Trg slobode poprimiti nakon završene rekonstrukcije. Kako se navodi, osim značajno drugačijeg vizuelnog koncepta, ključna razlika u odnosu na dosadašnje stanje je ukidanje svih saobraćajnica za motorna vozila, uključujući i onu ispred Gradske kuće.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Nova pešačka zona, objašnjava se, počinjaće od ulaza u parking Gradske kuće i pružaće se sve do raskrsnice ulica Narodnog fronta i Subotićeve, odnosno skretanja ka Malom mostu. Na suprotnoj strani trga već je prohodan novi, popločani deo od Gimnazijske ulice do „Vodotornja“, gde je, takođe, nekada bila saobraćajnica za motorna vozila.

U objašnjenju, objavljenom na gradskom portalu, navodi se da će popločavanje celog Trga slobode biti izvedeno u jednom nivou, uz različitu „šaru“ u pojedinim njegovim delovima.

- Biće iskorišćena sva žuta klinker-opeka sa dosadašnjeg centralnog platoa i njom će se formirati takozvana „riblja kost“ na najvećem delu trga, slično šari već realizovanoj u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića. Obodni delovi trga, uz objekte, biće popločani nešto drugačije, odnosno onako kako je to već urađeno na pomenutom delu od Gimnazijske do Vodotornja – ističu u zrenjaninskoj Gradskoj upravi.

Kako se navodi, drvoredi su predviđeni na delovima trga uz objekte, sa tri strane – slično kao i do sada uz muzej, pozorište, galeriju, banku i hotel, ali je sada ovde planiran trostruki drvored, zatim uz katoličku crkvu – u pravcu već postojećeg drvoreda u glavnoj ulici, a potpuno novi biće drvoredi uz „Vodotoranj“ i uz rimokatolički župni ured i biblioteku.

U Gradskoj kući ističu i da neće biti dosadašnjeg drvoreda koji se protezao u pravcu trga od Gradske kuće ka parnoj strani Ulice Kralja Aleksandra Karađorđevića. Po novoj regulaciji, s obzirom da se ukida saobraćajnica u istom smeru, takav drvored išao bi po sredini novog pločnika, pa iz tih razloga sada nije planiran.

U objašnjenju se precizira i da će parterne zelene površine biti formirane u zoni drvoreda – uz muzej, pozorište, galeriju, kao i ispred biblioteke i župnog ureda, gde je i sada postavljena skulptura „Prelja“, čija se lokacija neće menjati. Neposredno okruženje spomenika definisano je kao „geometrijski obrađen zasad „perena“ i cveća“, s tim što i „perene“ predstavljaju posebnu cvetnu vrstu.

Nadležni su najavili i da će u delu trga uz novi drvored biti postavljena i veća fontana, čiji izgled još nije poznat, dok je manja vodena površina projektovana i ispred biblioteke.

Osim samog trga, biće popločana i celokupna površina pored i iza katedrale, a pločnik će delimično obuhvatiti i sadašnje trotoare na početku ulica Narodnog fronta, Subotićeve, Kralja Petra Prvog i Pupinove.

U Gradskoj upravi ističu da će, nakon radova čiji se završetak očekuje polovinom ove godine, Zrenjanin dobiti pešačku zonu koja će se protezati od Gradske bašte i Gradske kuće do Žitnog trga, uključujući i nekoliko bočnih ulica.

- Kada bude u potpunosti završena i kada se bude rešio problem oronulih fasada, na čemu se, takođe, radi, na Zrenjanincima je da budu odgovorni za njenu dugotrajnost i očuvanje izgleda koji će, konačno, biti dostojan grada i koji će moći, bez stida, da se predstavlja svim njegovim gostima – poručili su u Gradskoj kući.

Obnova infrastrukture, nova saobraćajna regulacija i parterno uređenje Trga slobode u Zrenjaninu realizuje se po projektu arh. prof. dr Branislava Mitrovića i njegovog tima.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...