Zrenjanin: Predstavljen budući izgled Trga

27.01.2015. | RTV

Zrenjaninska Gradska uprava predstavila je izgled koji će Trg slobode poprimiti nakon završene rekonstrukcije. Kako se navodi, osim značajno drugačijeg vizuelnog koncepta, ključna razlika u odnosu na dosadašnje stanje je ukidanje svih saobraćajnica za motorna vozila, uključujući i onu ispred Gradske kuće.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Nova pešačka zona, objašnjava se, počinjaće od ulaza u parking Gradske kuće i pružaće se sve do raskrsnice ulica Narodnog fronta i Subotićeve, odnosno skretanja ka Malom mostu. Na suprotnoj strani trga već je prohodan novi, popločani deo od Gimnazijske ulice do „Vodotornja“, gde je, takođe, nekada bila saobraćajnica za motorna vozila.

U objašnjenju, objavljenom na gradskom portalu, navodi se da će popločavanje celog Trga slobode biti izvedeno u jednom nivou, uz različitu „šaru“ u pojedinim njegovim delovima.

- Biće iskorišćena sva žuta klinker-opeka sa dosadašnjeg centralnog platoa i njom će se formirati takozvana „riblja kost“ na najvećem delu trga, slično šari već realizovanoj u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića. Obodni delovi trga, uz objekte, biće popločani nešto drugačije, odnosno onako kako je to već urađeno na pomenutom delu od Gimnazijske do Vodotornja – ističu u zrenjaninskoj Gradskoj upravi.

Kako se navodi, drvoredi su predviđeni na delovima trga uz objekte, sa tri strane – slično kao i do sada uz muzej, pozorište, galeriju, banku i hotel, ali je sada ovde planiran trostruki drvored, zatim uz katoličku crkvu – u pravcu već postojećeg drvoreda u glavnoj ulici, a potpuno novi biće drvoredi uz „Vodotoranj“ i uz rimokatolički župni ured i biblioteku.

U Gradskoj kući ističu i da neće biti dosadašnjeg drvoreda koji se protezao u pravcu trga od Gradske kuće ka parnoj strani Ulice Kralja Aleksandra Karađorđevića. Po novoj regulaciji, s obzirom da se ukida saobraćajnica u istom smeru, takav drvored išao bi po sredini novog pločnika, pa iz tih razloga sada nije planiran.

U objašnjenju se precizira i da će parterne zelene površine biti formirane u zoni drvoreda – uz muzej, pozorište, galeriju, kao i ispred biblioteke i župnog ureda, gde je i sada postavljena skulptura „Prelja“, čija se lokacija neće menjati. Neposredno okruženje spomenika definisano je kao „geometrijski obrađen zasad „perena“ i cveća“, s tim što i „perene“ predstavljaju posebnu cvetnu vrstu.

Nadležni su najavili i da će u delu trga uz novi drvored biti postavljena i veća fontana, čiji izgled još nije poznat, dok je manja vodena površina projektovana i ispred biblioteke.

Osim samog trga, biće popločana i celokupna površina pored i iza katedrale, a pločnik će delimično obuhvatiti i sadašnje trotoare na početku ulica Narodnog fronta, Subotićeve, Kralja Petra Prvog i Pupinove.

U Gradskoj upravi ističu da će, nakon radova čiji se završetak očekuje polovinom ove godine, Zrenjanin dobiti pešačku zonu koja će se protezati od Gradske bašte i Gradske kuće do Žitnog trga, uključujući i nekoliko bočnih ulica.

- Kada bude u potpunosti završena i kada se bude rešio problem oronulih fasada, na čemu se, takođe, radi, na Zrenjanincima je da budu odgovorni za njenu dugotrajnost i očuvanje izgleda koji će, konačno, biti dostojan grada i koji će moći, bez stida, da se predstavlja svim njegovim gostima – poručili su u Gradskoj kući.

Obnova infrastrukture, nova saobraćajna regulacija i parterno uređenje Trga slobode u Zrenjaninu realizuje se po projektu arh. prof. dr Branislava Mitrovića i njegovog tima.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....