INFONET-468X60-BANNER

Novi Kumodraški kolektor

26.11.2014. | Beobuild

Intenzivna gradnja na opštini Voždovac, pre svega izgradnja ogromnog stambenog naselja na prostoru bivše kasarne „Stepa Stepanović“, stvorila je potrebu za hitnim unapređenjem kišne kanalizacije. Za čitav sliv Kumodraškog potoka u ranijem periodu izgrađen je stari kolektor opšteg sistema, čiji kapaciteti za prikupljanje kišnih i otpadnih voda više ne mogu da zadovolje potrebe ovog dela grada.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zato je, neposredno uz stari, planiran novi Kumodraški kišni kolektor, koji će prikupljati kišne vode, a postojeći stari kolektor će nastaviti da funkcioniše kao recipijent fekalnih voda. Novi Kumodraški kišni kolektor predstavlja sistem tunela za sprovod vode od naselja do retenzije, i onda dalje do Mokroluškog kolektora ispod auto-puta.

Projekat Kumodrškog kolektora je podeljen na tri faze. Prva faza je počela nedavno na Dušanovcu, sa izgradnjom dela tunela od autoputa do Vitanovačke ulice u dužini od 570 metara. Na polovini trase, u Ulici Miška Jovanovića, iskopana je radna jama u kojoj je montirana mašina za iskop i utiskivanje betonskih elemenata tunela. Prvo se gradi tunel u smeru ka autoputu, a zatim u smeru ka Vitanovačkoj ulici, gde će biti napravljena prelivna građevina koja spaja tunel sa postojećim Kumodraškim kolektorom. Za njegovu izgradnju hidrauličnim presama biće utisnuto 220 betonskih elemenata, a do sada je već zavrseno oko 90 metara. Tunel se gradi na dubini od oko 6 metara i imaće prečnik od 2.5 metara.

U sledećoj fazi gradnje koja treba da počne naredne godine biće izgrađena retenzija kod naselja „Stepa Stepanović“, dok će se u trećoj fazi povezati radovi prve i druge faze, kompletiranjem 2 kilometra dugog tunela od Vitanovačke ulice do retenzije. Kada bude kompletiran potpuno će rešiti problem odvoda celog naselja „Stepa Stepanović“, dela naselja „Braće Jerković“, kao i problem izlivanja u Vitanovačkoj ulici.

Vrednost radova u prvoj fazi iznosi 459 miliona dinara, a sredstva je obezbedila „Direkcija“ iz naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;