INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grejanje bacamo kroz prozor

13.10.2014. | Dnevnik

Da se energija mora trošiti racionalno, nije stvar obaveze, već potrebe, a izvesno je da Srbija mora učiniti više na tom planu. Naime, potrošnja primarne energije po društvenom proizvodu, merenom kupovnom moći, u Srbiji je oko 90 odsto veća nego u Evropskoj uniji, dok je prosečna ukupna potrošnja energije po domaćinstvu u Srbiji i EU približna.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Za smanjenje potrošnje energije potrebno je promeniti navike, a ponekad i samo malo više voditi računa o vremenu kada se energenti troše, izolaciji stana i drvenariji, vrsti uređaja, mestu gde stoje... Kada se energija racionalno koristi i štedi, štiti se kućni budžet, ali se, istovremeno, životna sredina i prirodni resursi čuvaju za buduće generacije.

Naravno da se svaki potrošač trudi da potroši što je moguće manje energenata da bi ih i manje platio, ali treba reći i da je za uštedu nekad potrebno samo malo, a nekad, bogami, i više. Naime, na nešto može da utiče sam potrošač, dok je za neke druge stvari potrebno da se potrudi država i obezbedi, recimo, povoljne uslove za izolaciju domaćinstava, obnovu drvena­rije.

Najveći deo energije u domaćinstvima, oko dve trećine, potroši se za grejanje. Uz bolju izolaciju i kvalitetniju drvenariju potrošnja je i do šest puta manja, a ušteda se ostvaruje i korišćenjem savremenijih peći i gasnih kotlova. Ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacije na kotlu, potrošnja energije za grejanje može se smanjiti 20 odsto. Važno je da vrata i prozori dobro zaptivaju, radijatori ne bi tebalo da su zaklonjeni, a smanjenjem temperature za jedan stepen Celzijusa štedi se oko šest odsto energije...

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;