INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro rekonstukcija kuće Radoja Domanovića (video)

06.10.2014. | Tanjug

Rodna kuća najvećeg srpskog satiričara Radoja Domanovića u mestu Ovsište kod Topole, propada decenijama a nadležni obećavaju da će uskoro biti renovirana.

Kuća je u veoma lošem stanju, grede su popustile, krov prokišnjava, a u njenoj unutrašnjosti malter otpada sa plofona. Vlaga je svuda, a na praznim policama, umesto bogate biblioteke srpskog pripovedača, izležu se ptići.

- Konačno smo došli do trenutka kada će biti urađena rekonstrukcija rodne kuće Radoja Domanovića koja je u fazi propadanja već dugi niz godina – izjavila je „Tanjugu“ direktorka biblioteke „Radoje Domanović“ u Topoli Slađana Mitrović.

Naglašavajući da će do kraja ovog meseca biti potpisan ugovor sa izvođačem radova, Mitrovićeva je navela da bi radovi na rekonstrukciji trebalo da počnu u novembru, kao i da bi trajali do kraja ove godine.

- Vrednost radova je oko četiri miliona dinara a po polovinu sredstava ozbedbili su Ministarstvo privrede i opština Topola – rekla je Mitrovićeva.

Kada se završi renoviranje, u jednom delu kuće biće ograna biblioteke iz Topole koja nosi naziv po srpskom satiričaru. Kuća je izgrađena 1852. godine, a 21 godinu kasnije u njoj se rodio Radoje, koji svojim satirama na neponovljiv način ismejava nesposobnu vlast. Poslednji put je renovirana pre više od četiri decenije.

- Kuća je poslednji put renovirana 1973. godine, na stogodišnjicu rođenja Radoja Domanovića. Tada je kompletno uređena. Jedno odeljenje je napravljeno za biblioteku koja je bila veoma bogata – rekla je „Tanjugu“ seoska učiteljica Svetlana Grujić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;