INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grejanje: Toplotu mere iz treće ruke

26.09.2014. | Novosti

Vlasnici novoizgrađenih stanova kojima je posle dve godine iskrsao novi trošak za očitavanje potrošnje toplotne energije, šokirani su posrednicima u obračunu, čije usluge sami moraju da plate. Po novom sistemu, merenje i obračun utrošene toplotne energije za svaki stan u okviru stambene zgrade zakonska je obaveza potrošača, jer se za merenja nadležnost toplana završava u podstanicama.

U Beogradu postoje četiri specijalizovane, licencirane firme, koje ugrađuju kalorimetre, očitavaju i raspoređuju potrošnju. Sami korisnici to ne mogu da rade, jer se potrošnja očitava daljinski, i postoje posebni softveri za raspodelu utrošene energije.

Ugradnja te opreme je zakonska obaveza za sve investitore koji grade nova zdanja, ali vlasnici stanova smatraju da su ucenjeni, jer plaćaju posrednika za nešto što nisu tražili, niti su za to znali.

- Mi prodajemo opremu investitorima, ali nas je grad primorao da u prve dve godine, dok traje garantni rok za uređaje, ne naplaćujemo usluge očitavanja i raspodele utrošene energije – kaže za „Novosti“ Ranko Relić, vlasnik „Rareksa“. - Nakon isteka tog roka sa Skupštinom stanara ugovaramo uslugu očitavanja i raspodele. Cena je 24 evra godišnje u dve šestomesečne rate. Od toga je 20 evra naša usluga, a četiri je PDV. Jasno je što su vlasnici stanova u naselju Stepa Stepanović sa kojima sada treba da ugovorimo ove usluge zbunjeni, jer bi bilo logično da im taj račun bude ispostavljen kroz uplatnicu „Infostana“ i očekujemo da Beograd donese takvu odluku. Građani su u zabludi ako misle da, na primer, čitače utrošene struje ne plaćaju oni nego distribucija. I te kako plaćaju, samo je taj iznos ugrađen u cenu električne energije. Mi imamo troškove koje neko mora da plati, a po zakonu su to potrošači, ukoliko naravno žele da im se grejanje obračunava po potrošnji, a ne po kvadratu. Ako je zgrada dobro izolovana i ima dobru spoljnu stolariju, ušteda na osnovu obračuna po utrošenoj energiji je od 20 do čak 47 odsto.

Relić objašnjava da uslugu očitavanja i raspodele mogu da obavljaju i naplaćuju samo ako imaju ugovor sa Skupštinom stanara i ako su sa tim saglasni svi vlasnici stanova u stambenoj zgradi. Tako je odlučila beogradska vlast, dok je u drugim opštinama i gradovima u Srbiji dovoljna saglasnost 60 ili 70 odsto vlasnika stanova. Onda se njima grejanje obračunava po utrošenoj energiji, a onima koji su bili protiv, po kvadratu.

Po potrošnji od 2016.

Zakono racionalnom korišćenju energije je na snazi, ali će rok do kada sve toplane moraju da pređu na naplatu po utrošku najverovatnije biti pomeren za još godinu dana – do 1. januara 2016. U Beogradu, trenutno, oko 17.500 domaćinstava plaća grejanje po potrošnji, a ima ih još oko 10.000 u ostalim gradovima Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;