INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

RIBA odabrala 20 najboljih britanskih kuća

04.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Svake godine u ovo vreme Kraljevski  institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) bira najbolju kuću i proglašava pobednika. Za nagradu "Kuća godine u Velikoj Britaniji" ove godine izabrano je 20 projekata koji su ući u najuži izbor. Ova nagrada pod nazivom "Manser Medal" ustanovljena je 2001. Ovogodišnji pobednik biće objavljen u okviru šeste serije programa Grand Designs: "Kuća godine" na Kanalu 4.

Bumpers Oast

"Bumpers Oast" (Foto: ACME)

Između ostalih tu je veoma uska kuća, niska pasivna kuća, preuređena kamena štala, renovirane viktorijanske kuće u Londonu i sl. Među njima najneobičnije su "Bumpers Oast" koju čini pet kula obloženih pločicama kao moderna interpretacija peći za sušenje hmelja i "Narula House" u formi sojenice iznad poplavljene ravnice.

Redhill Barn

"Redhill Barn" (Foto: Type)

Pored ove nagerade RIBA dodeljuje i "National Award" pa su se neki projekti našli na obe liste najboljih. Projekat "Narula House" iza koje stoji firma John Pardey Architects, osvojila je spomenutu nagradu koju dodeljuje RIBA. Ostale kuće koje su dospele na obe liste su ruralni "Redhill Barn" i umetnički produžetak gruzijske seoske kuće. Takođe su tu i rekonstruisani stari vodotoranj koji je postao stambeni prostor i kuća unutar kuće.

Corner House

"Corner House" - viktorijanska kuća (Foto: 31/44 Architects)

Prošle godine je takmičenje bilo otkazano zbog situacije vezane za pandemiju. Svakako se nagrada ove godine tradicionalno nastavlja i žirijem će predsedavati Amin Taha iz Groupwork-a, dok će članovi u komisiji biti Ash Sakula Architects, Cany Ash, i suosnivač McGonigle McGrath, Kieran McGonigle.

Narula House

"Narula House" (Foto: John Pardey Architects)

Water Tower

"Water Tower" (Foto: Tonkin Liu)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;