Rekonstrukcija ulaza katedrale iz 12. veka

30.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Ulaz u katedralu

Dizajn rekonstruisanog ulaza u katedralu (Foto: Kengo Kuma EDA)

Japanski arhitekta Kengo Kuma je angažovan da dizajnira sanaciju zapadnog ulaza katedrale iz 12. veka u Francuskoj. Katedrala Saint Maurice u Angersu predstavlja istorijsku građevinu koja je izgrađena sa specifičnim proporcijama kao jedinstveno delo srednjovekovne arhitektonske istorije. Kuma je predložio dizajn koji uspostavlja harmoničnu interakciju sa lučnim prelazima i koji se uklapa u trenutni dizajn katedrale. Očekuje se da radovi budu gotovi do 2024. godine.

Ulaz u katedralu

Dizajn rekonstruisanog ulaza u katedralu (Foto: Kengo Kuma EDA)

Plan je bio da se arhitekte stave na mesto graditelja srednjeg veka da bi dizajn upotpunjivao staru građevinu zadržavajući njenu prvobitnu složenost, ali sa modernim zaokretom. Da bi to postigao, tim je koristio pažljivu procenu dimenzija i zidanja kako bi intervencija bila obavljena bez oštećenja masivnih zidova katedrale, zadržavajući nasleđe arhitekture. Da bi sačuvali originalni višebojni kameni ulaz iz 12. veka, arhtekte su morale da ga obnove samostojećom kapijama sa ofsetnim lukovima koji dodaju vizuelnu dubinu zapadnom ulazu u katedralu.

Sanirana katedrala

Budući izgled sanirane katedrale (Foto: Kengo Kuma EDA)

Ovo nije prvi projekat restauracije u Francuskoj koji radi arhitekta Kengo Kuma, pa je tako u Parizu u kraju Issy-les-Moulineaux, rekonstruisao napušteno mesto i pretvorio ga u poslovnu zgradu koja je sada zaštitni znak tog kraja. Veliki projekat, koji se nalazi na raskrsnici tri glavna puta, ima drveni okvir i dvoslojnu fasadu sa komponentama za zaštitu od sunca koje čine inpresivnu arhitektonsku sliku.

Još jedan od njegovih najpoznatijih radova svakako je i instalacija od bambusa za Milansku nedelju dizajna 2021. koja kombinuje oblik, materijalnost i zvuk kako bi stvorila holističko iskustvo i tako odgovorila na temu "Kreativne veze" kombinujući arhitekturu i muziku, kao i zanatstvo i tehnologiju.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...