INFONET-468X60-BANNER

Transformacija železničkog vijadukta u javni park

04.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Vijadukt u Mančesteru koji već pola veka nije u upotrebi očekuje rekonstrukcija i pretvaranje u urbani javni prostor nalik onim u svetskim metropolama. Ideja je da ovaj železnički vijadukt iz vikrotijanskog perioda bude pretvoren u javni park nalik njujorškom parku "High Line" ali bez povezivanja sa drugim delovima grada. Prema planu bi trebalo da se tu nađe uzdignuto šetalište sa mnoštvom zelenila i prostorima za sedenje duž trase od 400 metara.

Castlefield vijadukt

Castlefield vijadukt (Foto: National Trust, Howard Bristol)

Castlefield vijadukt u svom novom ruhu treba da oda počast industrijskom nasleđu grada uz uspostavljanje javnog protora koji će dati svežinu i novo mesto za okupljanje u centralnom delu grada. Tokom prethodnih decenija bilo je manjih popravki i radova na održavanju, kao i predloga za uređenje ali je tek sada odlučeno da se krene u poduhvat u skladu sa novim težnjama grada za poboljšanjem urbanog prostora i okoline koja je zdravija i prihvatljivija sa ekološke strane.

Budući izgled - Castlefield vijadukt

Budući izgled - Castlefield vijadukt (Foto: Twelve Architects and Masterplanners)

Delo je firme Twelve Architects. Procesom projektovanja u dve faze treba da se stvori privremeni park koji će uključiti predloge i primedbe lokalne zajednice i javnosti pre nego što se implementira novo urbanističko rešenje. Prva faza se sastoji od pilot instalacije i privremenog parka koji će biti dostupan tokom leta 2022. godine, kako bi javnost "upoznala i doživela" park. Na osnovu ovoga će se oblikovati vizija za trajnu rekonstrukciju vijadukta. Cilj je da se ukombinuju prošlost i sadašnjost kako bi se dobio novi zeleni javni prostor u budućnosti.

 Budući izgled - Castlefield vijadukt

Budući izgled - Castlefield vijadukt (Foto: Twelve Architects and Masterplanners)

Projekat je deo većeg poduhvata Nacionalnog fonda "Urban Places" koji je osmišljen sa ciljem da se pozabavi zelenim površinama u urbanim područjima tako što će stvoriti mogućnosti da se doda nova "zelena" infrastruktura.

Pilot projekat stvara tri zone koje posetioce vode kroz faze od trenutnog stanja vijadukta do onoga što bi transformacija mogla pružiti gradu. Nakon dobrodošlice koja sadrži razne pogodnosti, posetiocima će se predstaviti deo vijadukta sa minimalnim arhitektonskim i pejzažnim promenama. Poslednji odeljak ilustruje bujnu vegetaciju u saksijama od korten čelika, područja posvećena umetničkim instalacijama i izložbama, kao i prostor za događaje pun zelenila.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;