INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća sa izolacijom od vune ovaca sa lokalne farme

02.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Moderna seoska kuća na jednoj farmi u Australiji može se pohvaliti tradicionalnim dizajnom ali i održivošću. Ono što je čini jedinstvenom jeste izolacija tavanice koja je urađena od vune ovaca sa lokalne farme. Kombinovani su tradicionalni materijali sa farme, zatim oni koju su pojačali estetiku poput gvozdenih valovitih tabli, drveta, betona i kamena, kao i moderno izrađenih elemenata od recikliranog drveta i plastike. Mislilo se i o uštedi energije i u tu svrhu postavljeni su solarni paneli. Projekat za kuću na ostrvu Bruni na Tasmaniji je uradila australijska firma FMD Architects sa sedištem u Melburnu.

Coopworth House

Coopworth House (Foto: Dianna Snape /FMD Architects)

Vunena tavanica oivičena je šperpločom i betonskim elementima i zaptivena prozirnim talasastim limom od polikarbonata. Osim što odaje počast samoj farmi, vuna takođe obezbeđuje toplotnu izolaciju u cilju smanjenja potrošnje energije. Prozori od poda do plafona omogućavaju ulazak dnevne svetlosti koja se odbija od zidova od šperploče, dok kamin i drugi elementi od tamnog čelika daju kontrast prirodnom drvetu.  U kupatilu je urađeno oblaganje crvenom opekom i to i na podove i zidove kako bi se uklopilo sa geometrijom dimnjaka.

Coopworth House

Coopworth House (Foto: Dianna Snape /FMD Architects)

U izvornom stanju, kuća je napravljena za dvoje, ali se može prilagoditi za smeštaj dodatnih gostiju zahvaljujući terasi i krevetima na sprat. Uz prozore su postavljeni i ugrađeni "kreveti" za sedenje i ležanje. Unutar kuće nalazi se polusprat u okviru koga je smešten radni prostor, a tu su takođe i odvojena spavaća soba, kao i krevet od šperploče ugrađen u zid.

Kamin u Coopworth House

Kamin u Coopworth House (Foto: Dianna Snape /FMD Architects)

Umesto krovnih oluka urađeni su odvodni kanali. U cilju energetske efikasnoti unutrašnji kompaktni prostori mogu se zatvoriti kako bi se umanjila potreba za grejanjem i hlađenjem. Rezervoari za vodu i niz solarnih panela postavljenih na farmi obezbeđuju održivost kada su u pitanju i voda i energija. Kamin na drva sa sporim sagorevanjem predstavlja glavni izvor grejanja.

Unutrašnjost Coopworth Housea

Unutrašnjost Coopworth Housea (Foto: Dianna Snape /FMD Architects)

Prioritet je dat lokalnim materijalima kao što su šperploča i reciklirano drvo. Za opremanje objekta korišćeni su nameštaj i LED rasvetna tela dizajnirani i napravljeni takođe tu, dok je lokalni umetnik Robby Wirramanda svoj doprinos dao nizom skulptura od ugljenisanog drveta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;