INFONET-468X60-BANNER

Iskoristite maksimum svog enterijera: Pravilno postavite rasvetu

31.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Osvetljenje u enterijeru može imati izuzetno pozitivan ili pak negativan uticaj na raspoloženje, atmosferu i lepotu doma u zavisnosti od izgleda, ali i položaja, kao i od same svetlosti koju emituje. Iako stil svake lampe, lustera, i ugradnog elementa zavisi od ukusa i stila čitavog enterijera, pridržavanje ovih nekoliko pravila će omogućiti funkiconalno osvetljenje i prijatnu atmosferu.

Tipovi osvetljenja

Kako bi ukućani maksimalno koristili prostor i u njemu uživali, za svaki dom se preporučuje četiri različita tipa rasvete. 

Centralna ili plafonska rasveta

Centralna ili plafonska rasveta

U ovu, najčešću vrstu rasvete, spadaju lusteri, ugradne rozetne, plafonjere, ugradna i šinska LED rasveta. 

Iako omogućava da se u prostoru normalno funkcioniše, treba izbegavati česte greške koje negativno utiču na kvalitet doživljaja ambijenta. 

Prejako centralno osvetljenje, na primer, utiče na osećaj kao na pozornici i teško je za opuštanje. 

Optimalno centralno osvetljenje, u zavisnosti od kvadrature prostorije je od 40 - 100 vati. 

Treba se birati rasveta sa potenciometrom - tako može da se podešava jačina svetlosti, u zavisnosti od doba dana, aktivnosti i želja.

Takođe, je bitna i opreznost prilikom odabira lustera. Najbolji vizuelni efekat i osvetljenje postižu se kod visokih plafona.

Namensko, direktno ili radno osvetljenje

Namensko, direktno ili radno osvetljenje

Rasveta ovog tipa se fokusira na određeni deo prostora - gde se nešto radi. Odličan primer je stona lampa u kancelariji. Radno osveljenje bi trebalo da bude intenzivnije od centralnog i zato je najbolje kada se ova dva izvora svetlosti dopunjuju.

Akcentualno osvetljenje

Ova vrsta rasvete ima izuzetan uticaj na atmosferu prostorija, i može da stvori zaista sofisticirani ambijent.  Cilj akcentualnog osvetljenja je da naglasi pojedini kutak u prostoru, komad nameštaja, umetničko delo, ili pak policu sa knjigama. U ovu svrhu se uglavnom koriste zidne lampe, a fenjeri i sveće mogu još više doprineti romantičnom i opuštajućem ambijentu.

Spoljna rasveta

Spoljna rasveta

Značajno je i da se maksimalno iskoristi prostor koji okružuje dom, kao što su terasa, balkon ili dvorište. 

Adekvatna rasveta, u skladu sa ukusom i afinitetima će omogućiti ne samo da se napolju uživa u svežini tokom toplih dana, već da se u svom domu oseća bezbedno i sigurno. 

Spoljašnja rasveta može biti funkcionalna i dekorativna.

Prilikom odabira funkcionalne rasvete, planira se osvetljenje kojim će biti osvetljene stepenice, staza koja vodi do doma, garaža, zvono i svetlo iznad ulaznih vrata.

Takođe, ukoliko je tokom noći potreban jači izvor svetlosti mogu se koristiti jaki reflektori.

Posebnu prednost predstavljaju senzori (na pokret) koji omogućavaju uštedu električne energije jer se svetla pale samo kada je potrebno.

Što se tiče dekorativne rasvete, zidne lampe osvetliće fasadu kuće i ulepšati dvorište, a podne lampe stvoriti prijatnu i toplu atmosferu i kada je mrak.

Osvetljenje u različitim prostorijama

Generalno pravilo prilikom rasvete enterijera, bez obzira na prostoriju, je da se ne oslanja samo na jedan izvor svetlosti, već da se planira više - i to na različitim visinama. 

Takođe, hladna svetlost je preporučljiva u određenim delovima prostorija, gde se nešto radi, npr. u kuhinji, iznad radne ploče, dok je topla svetlost prirodnija, zbližava ljude i doprinosi opuštenoj i intimnoj atmosferi.

Osvetljenje dnevnog boravka

Osvetljenje dnevnog boravka

Dnevni boravak je predviđen za opuštanje i druženje, i zato ovde jako centralno osvetljenje nije preporučljivo. Najbolja je kombinacija više različitih izvora svetlosti. Podna lampa ukoliko je prostor veći, a stone lampe, ukoliko je manji. Lampe predviđene za čitanje - bilo stone, bilo zidne, najbolje je da budu u visini ramena dok se sedi 

Takođe, ukoliko se postave ugradne LED lampe na police ili u vitrine, može se postići neverovatan, moderan efekat, ali i kod akcentovanja najlepših ukrasa dnevne sobe.

Spavaća soba

Spavaća soba

Idealno je da spavaća soba ima glavno osvetljenje - luster ili ugradne LED lampe, ali i pomoćno osvetljenje - stone ili zidne lampe, za opuštanje. Takođe, za dobar pregled stvari i garderobe u ormaru, preporučljivo je da se i on adekvatno osvetli, na primer led trakama.

Osvetljenje kuhinje i trpezarije

Osvetljenje kuhinje i trpezarije

Slično kao u dnevnoj sobi, u kuhinji e potrebno direktno osvetljenje dok se prirema hrana, ali ambjentalno i akcentualno osvetljenje kako bi se obedovalo u nenametljivoj prijatnoj atmosferi.

Osvetljenje kupatila

Iako je kupatilo mala prostorija, savršena rasveta takođe obuhvata 3 različita tipa osvetljenja: centralno svetlo na plafonu, direktno, jako osvetljenje iznad ogledala neophodno je za šminkanje i ličnu higijenu, a akcentualno, nežno, opuštajuće zidno osvetljenje će biti savršeno za opuštanje u kadi. 

Svi pomenuti tipovi osveljenja, najrazličitijih boja, veličina, stilova i dezena mogu se pronaći u prodajnim mestima EGLO rasvete i online.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;